Bir startup için Avrupa’ya açılma hayalini daha cazip hale getiren nedir? Bu hayali Finlandiya’daki beyaz zambaklar eşliğinde gerçekleştirmek. Doğa, enerji, sinerji ve eşsiz deneyimlerle her detayı başka bir hikaye olacak yolculuk!
Diğer AB ülkeleri gibi Finlandiya da teknolojik tabanlı yeni girişimleri radarına alan ülkeler arasında. Yaşam standartlarından eğitimine, ekonomiden kültürel faaliyetlerine kadar diğer AB ülkelerine nazaran seçkin konumuyla Finlandiya, startup girişimcileri açısından cazibe merkezlerinden biri. Siz de Finlandiya üzerinden AB pazarına açılmanın yolunu sunan startup vizesi hakkında tüm detaylar rehberimizde.
Finlandiya Startup Vizesi Nedir?
Yapay zeka, dijital dönüşüm, bilişim tabanlı hemen her teknoloji, yeni ekonomik modelinin olmazsa olmazları arasında. Bu anlamda gittikçe sayıları katlanan startuplar, ülke ekonomileri açısından büyük kazanç. Bunları kendi ekonomikleri için kazanca dönüştürme sürecinde ön planda olan Avrupa ülkelerinde uygulanan startup vizelerinin teması çok basit: Projeni hazırla ve AB fırsatlarından hemen yaralanmaya başla.
Finlandiya da bu fırsatı sağlayan ülkelerden biri ve startup vizesiyle 1-2 yıllık çalışma ve oturma izni sunuyor. Bu vizeye başvuru yapmak için en az 2 kurucu ortak, en fazla 4 ortaklı bir ekip şartı var.
Finlandiya Startup Vizesi Avantajları Nelerdir?
Öncelikle Kuzey Avrupa’nın en parlak yıldızları arasındaki Finlandiya’da çalışma ve oturma imkanına sahip olmanız mümkün. Üstelik 5 yıllık süreç sonrasında süresiz oturma ve sonrasındaysa vatandaşlık hakkı gibi daha farklı haklara sahip olarak Finlandiya’da yaşamınızı sürdürme şansınız var. Startup vizesiyle elde edilecek avantajlardan öne çıkanlar şöyle:
- Kendi kurduğunuz startupın yanı sıra farklı bir firmada sigortalı olarak çalışma şansı.
- Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat elde etme hakkı. Bu sadece seyahat etme hakkı sağlar ve çalışma veya oturma hakkı Finlandiya’ya mahsus hak olarak kullanılabilir.
- Vatandaşlığa geçme hakkı. Elbette bu birtakım şartları karşılamanız halinde söz konusu olacak bir durum. Örneğin, suça karışmamış olmak veya dil yeterliliği konusunda belirli bir seviyede bulunmak.
Bu gibi avantajların yanı sıra Finlandiya startup vizesini almaya hak kazanan kişinin varsa eşi, çocukları da Finlandiya vizesi alabilir. Ayrıca bu kişiler de oturma ve çalışma hakkından yararlanma şansına sahip. Çocuklar, Finlandiya okullarında eğitim hakkına sahip olur.
Finlandiya Startup Vizesi ve Oturma İzni Talebi
Öncelikle zambaklar ülkesi Finlandiya’da startup kurmanızı sağlayacak süreci organize etmeniz gerekir. Bu aşamada en önemli detay iş fikri ve bu fikrin projelendirilmiş halinin olmasıdır. Bu Finlandiya Startup Komitesi tarafınca incelenir ve kabul görmesi halinde “onay mektubu” tarafınıza veya projeye konu taraflara gönderilir. Bu onay mektubu vize sürecinin çok kısa sürede olumlu neticelenmesini sağlar.
Teknoloji tabanlı iş fikri, Finlandiya ekonomisine katkı sağlayacak nitelikler açısından komite tarafından incelenir. Ayrıca söz konusu projelendirme aşamasındaki verilerin net, doğru ve hiçbir şekilde aldatıcı olmaması gerekir. Finlandiya Startup Komitesine projenin incelenmesi için yapılan başvurulardan herhangi bir ücret talep edilmez. Bu süreci başarıyla gerçekleştirdikten ve sonrasında vize aldıktan sonra oturum kartı isteme hakkınız doğar.
Finlandiya Startup Vizesi Başvurusuna İlişkin Şartlar
Startup vize başvurusu öncesinde Finlandiya Startup Komitesi’nce değerlendirilecek iş fikri ve bunun projelendirilmiş haline sahip olmanız gerekir. Bu komisyon tarafından incelendikten sonra vize başvurusunda talep edilen evraklardan biri olan onay mektubu konsolosluğa sunulabilir. Bunun haricindeki şartlar şöyle:
- En az iki kurucudan oluşan bir proje ekibinin olması gerekir. Ayrıca bu sayı dörtten fazla olamaz ve tek başına yapılan başvurular kabul edilmez.
- İş fikrinin komisyonca kabul edilmesini kolaylaştıran web sitesi veya uygulama.
- Banka hesabınızda en az 12 bin Euro bulunması gerekir.
Bu şartları tamamlamanız halinde herhangi bir dil şartı veya şirket kurulumu gerektirmeden vize başvurusu yapılabilir.
Adım Adım Finlandiya Startup Vize Başvuru Süreci
İlk adım: İş planı ve buna ilişkin değerlendirme süreci
- İş fikrinin doğru bir şekilde projelendirilmesi
- Web sitesi veya uygulama oluşturma
- Belgelerin temin edilmesi
- Startup başvuru programına ücretsiz başvuru
- Komisyon değerlendirme sürecinin tamamlanması: Ortalama 20 gün, en fazla 30 gün sürebilir.
İkinci adım: Vize ve oturma izni süreci
- Değerlendirme komisyonu tarafından verilen onay mektubu ile konsolosluktan randevu talep edilir.
- Vize için gereken belgelerle vize ve oturma izni başvurusu yapılır.
- Vize ve oturum izinleri çıkar. Finlandiya’ya şirket kuruluşu için seyahat yapılabilir.
Neden Finlandiya Startup Vizesi?
Finlandiya, Avrupa’nın en önemli ekonomilerinden biri ve ayrıca sosyal devlet anlayışı bakımından önemli bir altyapıya sahip. Bunun yanı sıra güvenlik bakımından da diğer Avrupa ülkelerine göre daha az suç oranıyla ön planda. Coğrafi konumu itibariyle geniş vadilere, göllere, yeşil alanlara sahip ülkenin doğası da insanı cezbeden bir diğer avantaj. Öne çıkan diğer avantajların listesi:
- Güçlü startup ekosistemi: Nokia, Wolt, Foodora, Rovia önde gelenler…
- Yüksek refah düzeyi
- Yeşillikler içerisinde şehir merkezleri
- Hibe ve yatırım olanakları bakımından cazip fırsatlar
- Ücretsiz eğitim ve sağlık imkanları
- Esnek çalışma yapısı
- Yüksek alım gücüne sahip toplum
- Avrupa’ya açılma fırsatı
Finlandiya Girişimciler İçin Cazip Bir Ülke mi?
Teknoloji tabanlı firmalar için Finlandiya en iyi Avrupa ülkelerinden biri. Bunda ülkenin sahip olduğu yatırım fonlarının yanı sıra yüksek insan gücüne sahip olması önemli bir pay sahibi. Küresel Rekabet Edebilirlik Raporu kapsamında Avrupa’da iş becerileri açısından en iyi sınıfın Finlandiya’da olduğu rapor edilenler arasında. Ayrıca ülke, İnovasyon indeksine göre en iyi iş ortamına sahip merkezlerden biri. Finlandiya hakkındaki tüm olumlu veriler, teknoloji tabanlı yenilikçi firmaları Finlandiya üzerinden Avrupa’ya ve dünyanın çeşitli ülkelerine açılmalarını daha avantajlı bir hale getirebilir.
Finlandiya startup vizesi başvuru fiyatı ne kadar?
Startup projenizin komisyona sunulması ücretsizdir. Onaylandıktan sonra startup vize süresine göre 80-120 Euro arasında bir başvuru ücreti ödemeniz gerekebilir.
Finlandiya startup ile girişimci vizesi arasında bir fark var mı?
Girişimci vizesi, Finlandiya’da yapmak istediğiniz yatırımları kapsar. Bu noktada Finlandiya tarafından belirlenen bir asgari yatırım miktarı vardır. Ayrıca girişimci vizesi, konvansiyonel işlerle alakalı yatırımları kapsamı içerisine alır. Startup vizesinde minimum yatırım tutarı söz konusu olmadığı gibi teknoloji tabanlı ve yenilikçi iş fikirleri için geçerlidir.
Finlandiya startup vizesi ne zaman çıkar?
İş projenizin komisyon tarafından incelenmesi yaklaşık 1 ay kadar sürebilir. Onaylanması halinde onay mektubunuzu içeren belgelerle startup vize başvuru süreci başlatılır. Şirketleşme, çalışma ve oturum izinlerini kapsayan sürecin sonlanması 2 ayı bulabilir.
Finlandiya oturma ve çalışma izni diğer ülkelerde geçerli midir?
Hayır, geçerli değildir. Sadece Finlandiya’ya özgü olarak kullanılabilir. Vizesiz seyahat hakkıysa tüm AB ülkelerinde kullanılabilir.
Eşim ve çocuklarım oturma ve çalışma izninden faydalanabilir mi?
Finlandiya startup vizesi sonrası Finlandiya’da yaşamak isteyen eş veya çocuğunuz varsa çalışma ve oturum izni alabilirler.
Finlandiya vatandaşı olma hakkı ne zaman kazanılır?
5 yıl kesintisiz oturumdan sonra süresiz oturma iznine sahip olabilirsiniz. Ardından gereken şartları tamamlamanız halinde Finlandiya vatandaşlığına geçme şansınız olur. Bu şartlar arasında yeteri düzeyde Fince bilme ve herhangi bir suça karışmamak olmak var. Oturma izninden kesintilerle yararlanmanız halinde vatandaşlık başvurusu kazanma hakkı 7 yıldır.
AB’ye Yerleşme Sürecinizde Advist ile çalışın.
Avrupa’da dilediğiniz ülkede oturma ve çalışma iznine sahip olsun!