fbpx
Finlandiya

Finlandiya Sağlık Sistemi Özellikleri ve İşleyişi

By Ekim 19, 2022 No Comments

Finlandiya COVİD – 19 önlemleri kapsamında da sağladığı başarı ile sağlık sisteminin en iyi işlediği ülkeler arasında yer almaktadır. Bu yönüyle Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden biri konumundadır. Kamu sağlık bakımının hedefi, bireylerin ikamet yeri ya da ekonomik durumuna bakılmadan sağlık bakım hizmetlerini eşit olarak kullanılmaktadır. Kamuya ait bu sağlık merkezlerinde ücretsiz olarak sağlık hizmetleri sağlanmaktadır.

Ulusal hastalık sigorta sistemi kapsamında ise tüm vatandaşların sağlık kalitesinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Ulusal hastalık sigortası, özel medikal hizmetlerin kullanımı için kısmi oranda bir tazminat sağlamaktadır. Test, tedavi, ilaç ve ulaşım giderleri bu kapsamda karşılanmaktadır. Ulusal hastalık sigortası, kişinin gelirinin yaklaşık yüzde 75’ine tekabül eden gelir ilintili olarak ödenek sunmaktadır. Halkın tamamı ulusal hastalık sigortası ile sigortalanarak Finlandiya sağlık sistemi içinde yer alan hizmetlerden yararlanmaları sağlanmaktadır.

Finlandiya Kamu Sağlık Hizmetleri

Finlandiya sağlık hizmetleri kapsamında ülkede ikamet eden vatandaşların tüm sağlık hizmetlerinden kamu aracılığıyla rahatlıkla yararlanması hedeflenmektedir. Sağlık merkezleri, poliklinikler ve hastaneler bu kapsamda sayılmaktadır. Hastalandığınızda ilk olarak kendi sağlık merkeziniz ile iletişime geçerek acil durumlar haricinde sevk süreci ile diğer uzmanlıklara başvurulabilmektedir.

Finlandiya’da sağlık hizmetleri sisteminin idari yapısı bölgesel ve ulusal olarak iki farklı türde örgütlenmektedir Ulusal düzeyde görevleri belirlenmiş ve Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığı kapsamında yer alan küçük kuruluşlar ile verilmektedir.

Finlandiya Özel Sağlık Hizmetleri

Finlandiya Özel Sağlık Hizmetleri

Finlandiya hemşire alımı ile öne çıkan özel sağlık kuruluşları yüksek ücretleri ile dikkat çekmektedir. Özel sağlık hizmetleri kamu sağlık hizmetlerine göre çok daha pahalıdır. Finlandiya’da ikameti olmayan kişilerin özel sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkündür. Sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyenlerin özel sağlık sigortası kapsamında yer alan hizmetlerden faydalanarak sağlık hizmetleri alabilmektedir.

Finlandiya sağlık sistemi tüm Finlandiya vatandaşları için sosyal devlet ilkesi kapsamında sunulmaktadır. Öğrenciler, turistler ve göçmenler için sağlık hizmetlerinin kapsamı değişebilir. Bu nedenle Finlandiya’da bulunma statünüze göre hangi tür sağlık hizmetlerinden yararlanacağınıza karar vermeniz gerekmektedir.

Finlandiya’da Öğrenci ve Çalışanlar İçin Sağlık Hizmetleri

Finlandiya’ya öğrenci olarak gitmek için gerekli şartları sağlayan kişiler bu kapsamda ülkelerine göre Finlandiya’daki genel sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Finlandiya’da yükseköğretim öğrencileri için sağlık hizmetleri Yüksekokul Öğrencileri Sağlık Vakfı tarafından karşılanmaktadır. Ancak öğrenci değişimi ile gelen öğrencilerin bu haktan yararlanması mümkün değildir. Bunun yerine kamu sağlık hizmetlerini kullanmak in öğrencilerin hangi ülkeden geldiğine göre işlem yapılır.

Başka bir İskandinav ülkesinden gelenler tıpkı bir Finli gibi sağlıktan yararlanacaktır. AB ülkelerinden gelenler ise kendi ülkelerinden Avrupa sağlık sigortası kartı edinmeleri gerekmektedir. Diğer ülkelerden gelenler ise oturma izni almadan önce kendi ülkelerinde kapsamlı bir sağlık sigortası bulunması gerekir. Öğrenim süresine göre resmi bir ikamet yeri bulunmaktadır. Bu kapsamda belediyeler bünyesinde verilen sağlık hizmetlerinden yararlanılması mümkündür.

Finlandiya’da Yaşamak İçin Ne Yapmalı?

Finlandiya’da yaşamak için ülkeye resmi kanallar üzerinden çalışmak, iş kurmak veya öğrenci olarak gitmeniz gerekecektir. Bu kapsamda Finlandiya’da yaşama amacına uygun olarak farklı sağlık sigortalarından yararlanılabilir. Finlandiya sağlık sistemi içinde yer alan kriterlere göre işlem yapılacaktır.

Finlandiya genel itibariyle sahip olduğu yüksek refah oranı ve eğitimde, sağlıkta, ekonomide sahip olduğu gelişmişlik düzeyi sayesinde birçok kişinin hayalini süslemektedir. Finlandiya sağlık sistemi kapsamında tüm haklardan yararlanmak ve Finlandiya’da oturma izni ve vatandaşlık almak için ülkenin ilgili yasaları kapsamında belirlenen genel şartların sağlanması yeterlidir. Hemen hemen her alanda olduğu gibi sağlık sisteminde de fırsat eşitliği sunulmaktadır.

Ayrıca Bakınız: Yazılımcılar İçin Finlandiya Nasıl Bir Ülke?

Leave a Reply