Estonya kültürü Baltık ülkelerinin kültürü ile yerel bir miras olan Estonca’dan oluşur. Estonya kültürü Alman, Fin, Balt ve Slav milletilerinin kültürlerinden etkilenmiştir. Bunun sebebi ise bu ülkelerle ortak olan coğrafya veya tarihtir. Estonya kültüründe çoğu İskandinav ülkesinde görüldüğü gibi doğa olayları ve geleneksel bir hayat tarzı ön plana çıkar. Estonya kültüründeki bilinmesi gereken 7 önemli bilgi şöyledir:
- Eston Edebiyatı: Estoncaya 18. yüzyılda Jacob Johan Köhler tarafından incil çevrilmiştir. Estonya edebiyatındaki eserlerin çoğu 19. yüzyıldan sonra Milli Eston Edebiyatının çıkmasıyla yazılmıştır. Estonya halk şiirleri Friedrich Reinhold Kreutzwald tarafından derlenmiş ve Kalevipoeg adı verilen milli bir destan olan eser yayımlanmıştır. Milli Estonya Edebiyatı çağında birçok şair ve roman yazarı ön plana çıkmıştır. En önemli yazarlardan biri ise Lydia Koidula’dır. Estonya’nın SSCB işgalinden kurtulmasıyla ülkede modernist akımların etkisinde eserler yazılmıştır. Bu dönemdeki en önemli yazar ise Jaan Kross’tur. Estonya edebiyatında günümüzde özellikle detektif hikayeleri ön plana çıkar.
- Estonya’da Müzik: Estonya’da müzik anlayışında sanatsal müzik çok ön planda değildir. Fakat klasik müzik eğitimi ülkede önemli bir yerdedir. Estonya’nın modern popüler müziği çoğu ülkede rağbet görmüştür. Yurt dışından önemli ilgi gören müzik grupları Vanilla Ninja ve Metsatöll’dür. Bu gruplar rock müzk ve metal müzikle ilgileniyorlar. Uluslararası üne sahip olan Kerli veya besteci Arvo Part’a dünya çapında ilgi gösterilir. Estonya’nın kültüründe önemli bir yere sahip olan Eston müzikleri ülkede yapılan çoğu festivalde kendini gösterir.
- Estonya’da Görsel Sanatlar: Estonya’da görsel sanatlar adına en önemli mekan Estonya Sanat Müzesidir. Bu sergide Estonya sanatının geniş bir eser kitlesi vardır. Estonya Sanat Müzesi 17 kasım 1919 tarihinde kurulmuştur fakat günümüzde 1921 yılında geçiş yaptığı Kadriorg Saray’ında yer alır. Estonya’nın en popüler sanatçıları Johann Köler, Ants Laikmaa, Paul Raud, Evald Okas, Kristjan Raud ve Konrad Mägi’dir.
- Estonya’da Tiyatro: Estonya tiyatrosundaki en önemli adım başkent Tallinn’de 1784 yılında kurulan August von Kotzebue tiyatrosudur. Eski zamanlarda Estonya’da oynanan çoğu tiyatro Baltık Alman soyluları için sergilenen komedilerdir. 1809 yılında başkent Tallinn’de düzenlenen tiyatro kumpanyasında Almanca, Estonca ve Rusça oyunlar oynanmıştır. 1865 yılında Estonya’da ilk yerel müzik kumpanyası olan Vanemuine düzenlenmiştir. Yerel tiyatronun doğuşu bu dönemde Saaremaalı Kuzen isimli oyun ile olmuştur. Estonya’da başkent Tallinn’de opera binasında ve konser salonunda Estonya tiyatrosu sahnelenir. Ülkedeki tiyatro sayısı 20’dir.
- Estonya’da Sinema Ve Yayıncılık: 1896 yılında Estonya’nın başkenti Tallinn’de ilk yerli sinema filminin gösterilmesiyle ülkenin sinema kültürü başlamıştır. 1908 yılında ilk sinema açılmıştır. Ülkenin ilk belgeseli 1912 yılında Johannes Paasuke tarafından çekilmiştir. Ardından 1914 yılında Karujaht Parnumaal isimli kısa film çekilmiştir. Estonya kültüründe ilk uzun metraj sinema filmi 1924 yılında Konstantin Marska tarafından çekilmiştir. 1927 yılında Theodoor Luts tarafından çekilen Geçmişin Gölgesi isimli sinema filmi Estonya kültüründe önemli bir yere sahiptir. Ülkenin resmi kanalı Estonya Televizyonu (ETV)’dur. Bu kanal ilk yayınını 19 Haziran 1955 tarihinde yapmıştır.
- Estonya Mimarisi: Estonya’nın Kuzey Avrupa’daki gelişimi ülkenin mimari tarihini etkilemiştir. Estonya’nın başkenti Tallinn UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alır. Bu şehrin mimarisi ortaçağdan kalmadır. Ülkede yüksek tepelerdeki kaleler, ortaçağ kaleleri ve konaklar bulunur.
- Estonya’da Yaşam: Estonya kültürü ülkedeki yaşam tarzını gösterir. Estonya’da halk eşitlik ve liberalizmi benimsemiştir. Ülkede toplum sınıflandırılması yoktur. Eston halkı doğa yaşamına çok düşkündür. Estonya’da aile yapısı anne, baba ve çocuklardan oluşur. Ülkede boşanma oranı %60’tan fazladır. Avrupa’daki çocuklarını yanlız büyüten ebeveyn sayısı en yüksek ülke Estonya’dır. Estonya’daki bayramlar hristiyan ve protestan geleneklerine göredir. Ülkede birçok festival düzenlenir. Bu ayrıca ülkenin turizm kaynağıdır. Bir kuzey ülkesi olan Estonya kültüründeki yiyecekler genellikle esmer ekmek, ekşi krema sosları, domuz veya ayı eti, ve süt ürünleridir. Estonya’da yaşayan kişilerin çoğu kendini bir Baltık ülkesi olarak değilde bir İskandinav ülkesi olarak kabul ederler.
AB’ye Yerleşme Sürecinizde Advist ile çalışın.
Avrupa’da dilediğiniz ülkede oturma ve çalışma iznine sahip olsun!