Avrupa’da bir startup şirketi kurmak için kaç güne ihtiyacınız var? 1 gün, 2 gün, 3, 4 veya 5 gün… Ya da daha mükemmel bir süre: 15 dakika 33 saniye!
Estonya e-vatandaşları arasında şirket kurma süresinde yakalanan en iyi zaman: 15 dakika 33 saniye. Bu bir Estonya startup sihri ve Avrupa’da startup sahibi olmak isteyenleri cezbeden bir fırsat. Avrupa vatandaşı olmadan Estonya’da çok kısa sürede startup şirketi kurmanın avantajları var: Daha az prosedür, daha hızlı sonuç, daha kısa sürede Avrupa’da yapılanmak.
Estonya sihrine ortak ol!
Estonya, 100 binde 5 olan startup sayısını, 100 binde 30’a katlayarak Avrupa’nın üçüncü teknoloji merkezi olmayı başardı. Bu başarıya ortak olmanın yolu Estonya startup vizesi sizin için de mümkün. Peki startup vizesi nedir, şartları nelerdir? Tüm detaylar rehberimizde.
Estonya Startup Vizesi Nedir?
Estonya startup vizesi, AB ülkeleri dışında kalan ama Avrupa’da startup sahibi olmak isteyen girişimcilere yönelik organize edilen bir vize türü. Estonya’nın İçişleri Bakanlığı ve startup komitesi tarafından yürütülen program genel olarak teknoloji ve yazılımı alanında iş fikirlerine sahip kişiler için uygun. Üstelik vize için dil sınavı veya mülakat gibi prosedürlere maruz kalmadan işlemleri tamamlayabilir, 1-3 yıl arasında oturum ve çalışma izni kazanma hakkına sahip olabilirsiniz.
Neden Estonya startup vizesi? e-Vatandaşlıktan farkı nedir?
Estonya’daki başarılı startup ağlarından biri haline gelmenin tek yolu startup vizesine sahip olmak değil. Estonya e-vatandaşlık sayesinde 7 kez “En İyi Vergi Yasası” ödülüne layık görülen Estonya’da hayallerinize kavuşma şansınız hep var. Ancak Estonya startup vizesi çok daha farklı ayrıcalıkları ile e-vatandaşlığı tamamlayıcı birtakım avantajlara sahip: çalışma ve oturma izni. Evet, e-vatandaşlık ile şirketinizi dakikalar içerisinde kurarken startup vizesiyle oturma ve çalışma iznini alarak Estonya macerasını başlatabilirsiniz.
Estonya e-Residency avantajları nelerdir?
Dijital dönüşüm konusunda kayda değer uygulamalara sahip Estonya, dijital kimlik statüsündeki e-vatandaşlık işlemlerini başlatan ilk ülke olma vasfına da sahip. Bu sisteme dahil olan girişimciler, AB merkezli şirket kurma konusunda önemli avantajlar kazanır. Üstelik dünyanın neresinde veya hangi ülkesinde olursanız olun e-residency sahibiyseniz, AB’de şirket kurmanız birkaç dakikanızı alır. İşte kartın sağladığı diğer avantajlar:
- AB’de hızlı bir şekilde şirket kurun. Bu konudaki rekor 15 dakika 33 saniye. Oldukça hayran bırakıcı bir süre ve bunu bir kafede lattenizi içerken yapmaya kalktığınız da ikinci latteyi sipariş etmenize gerek kalmaz.
- Kurduğunuz AB merkezli şirketi uzaktan yönetin. Bu noktada Estonya startup vizesine neden ihtiyacınız olduğunu daha iyi anlamanız mümkün. Eğer AB’de yerleşik bir girişimci olma hayaliniz varsa çalışma ve oturma izni almak için Estonya startup vizesine başvuru yapmanız gerekir.
- Estonya’daki tüm açık iş ortamına ve buradaki fırsatlara erişim hakkı kazanın.
- Daha az bürokrasi ve daha hızlı sonuçlar alın. Bu hemen her e-girişimcinin hayali olan bir şey.
Estonya Startup Vizesine Nasıl Alınır?
Estonya startup vizesine sahip olmanız için eşik nokta: İş fikri ve pasaport. Elbette buradaki iş fikri yazılım ve teknoloji kapsamında “bana icat çıkar” maksadını uygun olması gerekir. Konvansiyonel iş fikrileri için geçerli olmayan startup vizesinin en önemli şartında “yeni teknoloji dünyasına” özgü fikirler ön planda. Bunlara sahipseniz Estonya startup değerlendirme komisyonuna başvuru ve sonrasındaki olumlu cevapla birlikte Estonya startup vizesini almaya hak kazanabilirsiniz.
Estonya startup vizesi şartları hakkında bilgi:
- Teknoloji tabanlı iş fikrine ve tasarımına sahip olunması.
- Söz konusu iş fikrinin inovatif açıdan değerli olması veya diğer bir ifadeyle Estonya ekonomisine katma değer sağlayacak olması.
- İş fikrinin komite tarafından onaylanması.
- Başvuruda bulunan girişimcinin banka hesabında yıllık vize için 1920 Euro, Estonya’da geçireceği her ay için de en az 160 Euro para bulunması.
- İş fikrinin MVP standartlarında web sitesi veya mobil uygulamasının hazır olması.
Bu şartların yanı sıra Estonya startup vizesine başvuru için herhangi bir minimum yatırım şartının olmaması da oldukça önemli. Böylece herhangi bir yatırım limitine sahip olmadan sadece iş fikrinizin onaylanmasıyla vizeyi almaya hak kazanmanız mümkün.
Estonya Startup Komitesi Değerlendirme Koşulları Nelerdir?
Startup Komitesince önem verilen en önemli detay elbette ki söz konusu projenin teknoloji tabanlı olmasıdır. Bununla birlikte henüz iş fikri aşamasında kalmış ve projelendirme konusunda eksikleri olan projeler, komite tarafından onaylanmaz. Dolayısıyla Estonya Startup Komitesi değerlendirme ilkeleri hakkında fikir sahibi olmanızda yarar var:
- Büyüme potansiyeline sahip bir iş fikri ve bunun Estonya ekonomisi açısından değerliliğe sahip olması.
- Proje ekibinin iş deneyimleri, yetkinlik ve vasıflarının güven vermesi
- Sunulan proje materyallerinin özenli ve doğru şekilde hazırlanması
- Başvuruyla ilgili kriterlere dönük cevapların yeteri kadar net ve anlaşılır olması
Proje İngilizce olarak hazırlanıp komiteye sunulması gerekir. Bu süreçte Estonya Startup Komitesi tarafından sunulan proje direktiflerine uyumlu hareket edildiğinde, onay alma şansınız oldukça yüksek. Üstelik bu proje direktiflerinde en önemli iki kısım piyasa ve iş modeli bölümleridir. Bu bölümlerin boş bırakılması halinde sürecin olumsuz neticelenmesi mümkündür.
Estonya Startup Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Estonya startup vize başvurusu için en önemli evrak Estonya Startup Komitesi tarafından verilen onay mektubu. Komiteye başvuru için gereken evraklar şöyle:
- İngilizce olması kaydıyla hazırlanmış iş planı
- Ekip ve kurucu CV’leri
- Proje web sitesi evya uygulama
Projenin kontrol edilmesi ve onaylanması halinde onay mektubu alınır ve sonrasında Estonya startup vizesi başvurusu yapılabilir. Bunun için gereken belgelerse şöyle:
- Estonya startup vizesi başvuru formu
- Startup komitesi onay mektubu
- Fotoğraf
- Geçerli pasaport
Neden Estonya Startup Vizesi Almalısınız?
Estonya, AB’nin startup sınıfında en hızlı büyüme kaydeden ülkesi konumunda. Ayrıca girişimcileri ülkeye çeken en önemli detaylardan biri, uygulanan vergi sistemi. Bununla birlikte Estonya üzerinden büyük bir Avrupa pazarına erişmek ve büyüme trendi yakalamak çok daha kolay. Estonya startup vizesini çekici kılan yönler şöyle:
- Kendi firmanızın dışında farklı firmalarda çalışma imkanına sahip olursunuz.
- AB’deki diğer ülkelere giriş çıkış yapma hakkını kullanabilirsiniz.
- 5 yılın ardından sınırsız oturum hakkına sahip olma ve şartları karşılamanız halinde vatandaşlık elde etme hakkı kazanabilirsiniz.
- Varsa eşiniz ve çocuklarınız da Estonya vizesi alma hakkı elde eder ve Estonya’da oturum iznine sahip olur.
Estonya startup vize başvurusu ne zaman sonuçlanır?
Startup Komitesinden onay mektubu cevabı için en az 1 aylık süre gerekir. Onay mektubu sonrasında vize işlemleri hızlı şekilde ilerler. Şirket ve oturma izni gibi prosedürler 2 ay içerisinde tamamlanır. Bu süre vize başvurusundaki yoğunluk durumlarına göre değişkenlik gösterebilir.
Estonya startup vize ücreti ne kadar?
Uzun dönemli başvuru ücreti 80 Euro’dur. Estonya Startup Komitesi’ne başvuru yapma ücreti yoktur.
Estonya startup vizesi ile aile üyeleri Estonya’da yaşayabilir mi?
Estonya, startup vizesine sahip girişimcinin eşi ve çocukları da vize alarak Estonya’da yaşayabilir.
Estonya’da startup kurmak oturum için yeterli midir?
Estonya’da e-vatandaşlık ile hızlıca şirket kurabilirsiniz. Ancak bu Estonya’da yerleşik düzene geçme şansına sahip olmanız anlamına gelmez. Yerleşik olarak çalışmak için Estonya startup vizesini almanız gerekir.
Estonya’da startup kuranlara vatandaşlık hakkı ne zaman verilir?
Estonya’da beş yıl yaşadıktan sonra ilk olarak süresiz oturma izni verilir. Daha sonra suça karışmadıysanız ve yeteri kadar dil becerilerinizi geliştirmeniz halinde vatandaşlık elde etme hakkına sahip olursunuz.
Estonya startup vizesi ile diğer ülkelerde çalışmak mümkün mü?
Startup vizesi Estonya’ya özgü oturma ve çalışma izni sunar. Diğer AB ülkelerinde çalışma ve oturma imkanınız söz konusu değildir. Sadece AB ülkelerine vizesiz seyahat etme hakkını kullanabilirsiniz.
Estonya’da en çok ilgi gören startuplar nelerdir?
İş fikrinizin olumlu sonuçlanmasına katkı sağlaması muhtemel startup yatırımlarında öne çıkanlar şöyle: Fintech, yapay zeka destekli projeler, deeptech, e-spor.
AB’ye Yerleşme Sürecinizde Advist ile çalışın.
Avrupa’da dilediğiniz ülkede oturma ve çalışma iznine sahip olsun!