fbpx

Estonya, Avrupa Kıtasının kuzeyinde yer alan bir Baltık devletidir. 1991 senesinde Sovyet Rusya’dan ilk ayrılan ve parasını ilk basan ülkedir. Estonya, Baltık Denizi’nin hemen kıyısında önemli bir jeopolitik konuma sahiptir. 1.3 milyon nüfuslu ülkenin başkenti Tallinn yaklaşık 500.000 kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Tallinn, bulunduğu konum itibariyle ülkenin en gelişmiş şehridir. Ülkenin en kuzeyinde yer alan şehir önemli merkezlere yakınlığı ve ulaşım ağıyla dikkat çekmektedir. Özellikle Rusya’nın en büyük şehirlerinden olan Saint Petersburg ile demiryolu ve karayolu ile sık sık seferler yapılması ve 4 saatlik uzaklıkta olması, Finlandiya’nın başkenti Helsinki ile deniz yoluyla 2 saatlik yakınlıkta olması ayrıca Norveç ve İsveç’in büyük şehirlerine günübirlik seferler gerçekleştiren RORO gemileriyle yük ve yolcu taşınması son yıllarda ülkeyi önemli merkezlerden biri haline getirmiştir.

Tallinn ile Helsinki arasında günde ortalama 10.000 kişi gemiyle yolculuk gerçekleştirirken iki ülkeyi Baltık Denizi altından birbirine bağlayacak ve ortalama maliyeti 15 milyar EURO olacak olan tüp geçit projesi ile birlikte önümüzdeki 10 yıl içerisinde daha büyük bir gelişim kat etmesi beklenmektedir. Nüfus yoğunluğunun az ve ulaşım ağının gelişmiş olması Estonya’yı lojistik merkezleri açısından cazip bir yer kılmaktadır. Avrupa Birliği içerisinde yer alması sebebiyle serbest dolaşım bölgelerinden olan Estonya ucuz ve değer kazanma potansiyeline sahip arsa fiyatlarıyla da dikkat çekmektedir. Şehir merkezine oldukça yakın Nömme, Mustame, Saku gibi bölgelerde metrekare başına 3-15 euro arasında değişkenlik gösteren arsalar bulunmaktadır. Ayrıca ülkeye son 10 yılda büyük bir genç nüfus ve işgücü gelmesine rağmen konut arzında bir değişim olmamıştır. Başkent Tallinn genelinde ortalama konut yaşları 30-40 arasında değişmektedir. Estonya’da insanların bireysel yaşama önem göstermeleri sebebiyle dairelerin ortalama genişliği 50-70 m2 arasında değişmektedir. Bununla birlikte arsa fiyatlarından farklı olarak daire fiyatları 3 odalılarda 250.000 euro bandına ulaşabilirken geneli 70.000-100.000 euro aralığında değişmektedir.

Estonya, oldukça büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen bu potansiyeli son iki yılda değerlendirmeye başlamıştır. Tallinn’de yer alan Taltech ve Tallinn Üniversitesi, Tartu’da yer alan Tartu Üniversitesi dünyanın farklı noktalarından binlerce genci ülkeye çekmektedir.
Öğrencilik dönemlerinin ardından Skype, Bolt, Transferwise ve Playtech gibi milyar dolarlık yazılım firmalarında istihdam edilen gençler ile birlikte hızlı bir kalkınma dönemine girilmiştir. Bu kapsamda nüfusun ve taleplerin de artmasıyla birlikte daha önce ülkede yer almayan pek çok franchise bazlı çalışan firmaya ülkeye girmesi için baskı yapılmaktadır.
Estonya sınırları içerisindeki ilk Burger King, 2020-Mayıs ayı içerisinde Tallinn’de açılmıştır. Starbucks, Watsons, Gratis, Popeyes, Sbarro gibi ünlü pek çok marka hala pazara girmemiştir.

Eston hükümeti 2010 senesinde hayata geçirdiği programla halkın günlük hayatta karşılaştığı bürokratik engelleri en alt seviyeye indirecek gelişmeleri hayata geçirmiştir.
Bu kapsamda, blockchain altyapısı ile birlikte seçimler online yapılırken; evlenme, boşanma ve gayrimenkul satışı hariç tüm işlemler vatandaşlık ya da oturum kartı ile internet üzerinden halledilebilmektedir. Örneğin avcılık ruhsatı almak isteyen bir kişi sistem üzerinden bilgileri doldurarak gerekli prosedürleri dakikalar içerisinde aşabilmektedir.

Estonya turizm bakımından da cazibe merkezidir. Rusya, Finlandiya, İsveç ve Norveç’e yakınlığından ötürü cruise gemilerinin uğrak noktalarından biridir. Ayrıca Kuzey ışıklarının yılın belirli zamanlarında ülkeden görülebilmesinden ötürü hatrı sayılır insan tercih etmektedir.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

AB’ye Yerleşme Sürecinizde Advist ile çalışın.

Avrupa’da dilediğiniz ülkede oturma ve çalışma iznine sahip olsun!