Finlandiya eğitim modeli Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeye örnek teşkil etmektedir. Finlandiya tarafından bu alanda yapılan reformlar sayesinde eğitim alanında ciddi bir gelişime gösterilmiş ve başarı sağlanmıştır. Tamamen ücretsiz olan eğitim sistemi içinde öğünleri tam zamanlı öğrencilere sağlanan bir sistemi de içermektedir. Eğitim sistemi içinde ayrıca bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocuklar için günlük bakım programları da bulunmaktadır.
Tüm öğrenciler için fırsat eşitliği ilkesine odaklanan Finlandiya, zorunlu 9 yıllık eğitme sahiptir. Ülkede özel okul kavramı bulunmamaktadır. Bu sayede öğrenciler arasında tam anlamı ile eşitlik sağlanmaktadır. Finlandiya eğitim sistemi ücretsiz olarak birçok öğrencinin yararlanabileceği bir modeli barındırmaktadır.
Finlandiya Eğitim Sistemi Özellikleri Nelerdir?
Finlandiya eğitim sistemi özellikleri incelendiğinde fırsat eşitliğinin öne çıktığı görülmektedir. Finlandiya’da özel okullar olmadığı gibi herhangi bir ücret de bulunmamaktadır. 6 yaşındakiler için kreş ve 1 senelik anaokulu programı dışında, daha küçük yaş grupları için günlük bakım programları da bulunmaktadır.
Finlandiya’da zorunlu eğitim 9 yıldır. 7 Yaşında okula başlayarak 16 yaşına kadar bu eğitimler devam eder. Zorunlu eğitim sonrasında ikinci genel akademik ve mesleki eğitim süreci başlamaktadır. Yükseköğrenim (üniversite) ve uygulamalı bilimler ile yetişkinler için ömür boyu süren eğitim modeli işletilir. Finlandiya eğitim sisteminin özeti, eğitimde eşitliğin ve mükemmelliğin yakalanması, öğrencileri eğitim hayatlarına seçmeden, izlemeden, gruplamadan, halka açık ve finansa edilmiş bir sistem sunmasıdır.
Finlandiya’da Okul Kaç Yıl Sürüyor?
Finlandiya eğitim sistemi Türkiye’de de bir kısmı ile uygulanmaya çalışılsa da başarı elde edilememiştir. Finlandiya’da zorunlu eğitim 9 yıl olarak belirlenmiştir. Günlük olarak dersler ise en fazla 4 saat olarak uygulanmaktadır. 9 yıllık temel eğitim sonrasında 16 yaşındaki öğrenciler ikinci eğitimlerine devam edip etmeyeceğini seçebilmektedir.
Birleşmiş Milletler tarafından paylaşılan verilere göre İnsani Gelişme Endeksi kapsamında eğitim endeksinde Finlandiya en yüksek endeksiler arasında 0,993 seviyesi ile ilk sıralarda yer almaktadır. Elde edilen bu verilere göre Finlandiya eğitim sistemi oldukça başarılı olarak görülmektedir.
Finlandiya Eğitim Sisteminde Sınav Var Mı?
Finlandiya eğitim sistemi sınav uygulaması çok sık gündeme gelmektedir. Finlandiya’da öğrencilere eğitim hayatlarının 6’ıncı yılına kadar herhangi bir puanlama yapılmamaktadır. Notlandırılmamaları sayesinde 16 yaşına gelene kadar öğrencilerin sadece öğrenme odaklı olarak derslerden verim elde etmeleri sağlanmaktadır. 16 yaşına geldikten sonra ülke genelinde uygulanan bir sınava girerek eğitim hayatına devam etmek isteyenler seçimlerini yapmaktadır.
Finlandiya eğitim modeli ile öğrencilerin yüksek not almaya veya iyi bir sıralama elde etmeye yönelik değil, doğrudan öğrenmeye yönelik bir eğitim almaları sağlanmaktadır. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanması açısından ayrıca özel okulların da bulunmaması ve tek tip bir eğitim metodunun izlenmesi bu başarıya katkı sağlamaktadır.
Finlandiya’da Dersler Kaç Dakika?
Finlandiya eğitim sistemi kısaca öğrencilerin sınavlara yönelik değil, öğrenmeye odaklı bir eğitim almalarını sağlamaktadır. Finlandiya’da eğitim süresi günde 4 saat olarak belirlenmiştir. 4 saatlik eğitim kapsamında teneffüs süreleri ise 15’er dakikadır. Ders saatlerinin uzaması halinde öğrencilerin teneffüs süreleri de uzamaktadır.
Günlük 4 saatlik eğitim dışında haftalık olarak en fazla 20 saat olarak dersler uygulanmaktadır. Eğitimin 6’ıncı yılına kadar öğrencilere herhangi bir notlandırma yapılmamaktadır. Bu süreç sonunda ulusal bir sınav ile eğitime devam etmek isteyenler yükseköğretimi tercih edebilmektedir. Finlandiya eğitim sistemi dünya genelinde en başarılı eğitim modellerinden biridir. Birçok araştırmaya göre çok eğitim sistemindeki başarısı Finlandiya’nın bu alanda öne çıkmasını sağlamaktadır.
Ayrıca Bakınız: Finlandiya Çalışma İzni