fbpx
Finlandiya

Finlandiya’da Vergi Oranları

By Temmuz 30, 2021 No Comments

Finlandiya’da maaşınızın oranına göre vergi talep edilir. Vergi yüzdeniz, ne kadar maaş aldığınıza göre değişim gösterir.

Finlandiya’ya çalışma amacıyla geliyorsanız, ne kadar süre için Finlandiya’da kalacağınız vergi oranlarını etkilemektedir. Gelir vergisinin yanı sıra çeşitli Finlandiya’da vergileri bulunur. Devlet toplanan vergi paralarıyla, altta yer alan giderleri karşılar;

  • Sağlık hizmetleri,
  • Eğitim,
  • Gündüz bakımı,
  • Savunma sistemleri

Finlandiya’da vergi sistemi, progresif vergi sistemlerinden bir tanesidir. Bu sisteme göre yüksek gelire sahip kişi daha fazla vergi ödemektedir. Vergi oranı ülkede herkes için ayrı şekilde hesaplanır. Eşinizin geliri, sizin vergi tutarınızı etkilemez. Ödeyeceğiniz vergi oranını ise Vergi İdaresi’nin sayacı üzerinden öğrenebilirsiniz. İşveren gelir vergisini doğrudan maaştan keserek öder. Bu işlem için işverenin sizin vergi kartınıza ihtiyacı bulunur. Vergi İdaresi, yıl sonunda gelirlerden yeterince vergi verilip verilmediğini hesaplamaktadır. Fazla vergi ödenmesi durumunda, vergi iadesi gerçekleştirilir. Vergiler az ödenirse ekstra ödeme yapmak zorunda kalıyorsunuz.

İşverenin maaşınız üzerinden sizin verginizi ödeyip ödemediğini kontrol etmeniz gerekir. Bu yüzden ücret bordronuzu saklamanızı tavsiye ediyoruz Vergi ödenmemesi durumunda, yaptırım ile karşılaşabilirsiniz.

Gelir Vergisi

Finlandiya’da gelir vergisi, gelirin yaklaşık % 36’sına denk geliyor. Vergi oranını etkileyen konular;

  • Evin büyüklüğü,
  • Medeni durum,
  • Çocukların sayısıdır.

Vergi içerisinde zorunlu sağlık sigortası ve kilise vergisi de bulunuyor. Finlandiya’da gelir vergisinin en büyük özelliği, vergi avantajını son derece düşük olmasıdır. Tüm vatandaşlar gelir vergisi ödemekle yükümlüdür. Ülke üzerinde bir yabancı altı aydan uzun süre Finlandiya’da kalırsa gelir vergisi ödemeye başlar. Bu nedenle kişi geçici ikamet ettiği yerde kişisel kimlik kodunu almalıdır. Yabancılar için vergi oranı % 35 olarak hesaplanmıştır. Yerleşik olmayanlar için vergi oranı% 28’dir.

Emlak Vergisi

Finlandiya’da emlak vergisinde ev alıcısının yaşı 18 – 40 arasındaysa ya da ilk emlak alım satımı ise vergi talep edilmez. Yıllık ödenecek vergi oranı ise taşınmaz değerinin% 0, 5- % 1’i kadardır. Gayrimenkul kiralaması üzerinden elde edilen kardan ise % 30 oranında vergi tahsis edilir.

Vergi İadesi

Finlandiya’da vergi nasıl iade edilir? Satın alma fiyatının% 10’unu iade olarak alabilirsiniz. İadeye konu olacak malların 40 avrodan daha az olmaması gerekir. Bununla beraber malların vergi iadesine kadar paketten çıkarılması yasaklanmıştır. Kitap ve tütün ürünlerinde vergi iadesi bulunmamaktadır.

Taşımacılık Vergisi

Finlandiya’ya üretilen ya da dışarıdan satın alınan araçlardan bir kez vergi tahsis edilir. Arabanın tescil sırasında vergi ödemesi yapılır.

Kurumlar Vergisi

Tüzel kişiliklerinde şirketin karı üzerinden vergi ödemeleri gerekiyor. Vergilendirme sistemi, “vergi tarafsızlığı” ile tanımlanmaktadır. Gelir elde eden bireysel girişimciler de vergi sistemine dahildir.

Sınırlı ortaklılarda kar göz önünde bulundurulur. Daha sonra işletme sahipleri arasında bölünür ve tek kazanç üzerinden vergi alınır. Anonim şirketler % 20 oranında vergi ödemekle yükümlüdür.

Vergi Kaçırırsanız Ne Olur?

İlk kez kaçırılan vergi de iyi niyet aranır. Fakat, birden fazla uyarıya vergi kaçırılırsa faiz oranları da yükselecektir. Artış oranı, ihlallerin durumuna göre değişiklik gösterir. Ciddi şekilde ihlal edilmesi durumunda ise 4 aydan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilirsiniz. Bununla beraber vergi kaçıran kuruluş kara listeye alınacaktır.

Vergilendirme için vergi kartına ihtiyacınız bulunuyor. Bu kartı vergi dairesinden kolayca edinebilirsiniz. Vergilendirme başvurularını dilerseniz geriye yönelik olarak da yapabilirsiniz. Ülkede sigortalı olarak çalışıyorsanız sigortanıza ilişkin olarak A1/E101 belgenizin bulunması gerekir.

Finlandiya’dan taşınacağınız zaman, taşınma bildiriminde bulunmanız gerekir. Böylece, vergi bildiriminiz adreslerinize gönderilir. Finlandiya’daki vergiler peşin olarak ödenir.

Leave a Reply