fbpx
Avrupa Birliği

Avrupa’da iş nasıl bulunur, iş bulma yolları?

By Şubat 21, 2021 No Comments

Avrupa’da iş bulmak farklı ülkelerdeki iş fırsatlarını değerlendirmek isteyenlerin kafasını kurcalayan bir durum. Hem başka bir ülkenin kültürünü tanımak hem de kariyerini bu ülkede inşa etmeye karar vermek kolay bir seç değil. Avrupa’da iş hayatına atılmakla ilgili merak edilebilecekler şu şekilde:

Avrupa’da iş bulma yolları:

Avrupa’da iş bulma yolları kişinin mesleki ve kişisel birikimine göre değişebilir. Öncelikle tabi ki dil konusu ön plana çıkarken eğitim aldığınız alana göre de iş bulma yollarınız değişir. Uluslararası iş bulma sitelerini kullanarak iş aramaya başlayabilirsiniz. Bunun dışında eğer gitmek istediğiniz ülkede bir yakınınız bulunuyorsa kurulan iletişim ağı ile daha kolay iş bulabilirsiniz. Daha önce çalıştığınız firmalardaki bağlantıları kullanmak da işinize yarayabilir.

Dil Yeteneğine Sahip Olmak:

Başka bir ülkeye gittiğiniz de tabi ki akla gelen ilk şey doğru ve iyi iletişim kurmayı sağlamanızdır. Avrupa’ da yer alan bir firmada çalışmak için hangi dilleri bildiğiniz ya da öğrenebileceğinizi düşünmelisiniz. Gideceğiniz ülkede İngilizce konuşuluyorsa kendinizi bu alanda geliştirmeniz iş verenlerin sizi seçme şansını arttıracaktır.

Bağlantıları Kullanmak:

Firmaların yeni bir çalışan ararken en çok başvurdukları yöntem çalışanların referanslarıdır. Bu yüzden işinizle ilgili alanlarda güçlü bağlantılar elde etmek başka bir ülkede iş bulmanızı kolaylaştırabilir. Avrupa’da iş hayatına atılmak isteyenler özellikle Linkedin gibi uluslararası iş bulma platformlarını kullanabilir. Linkedin’ de profilinizi güncel tutarak iş bağlantıları ekleyerek yurt dışındaki iş ilanlarını görebilirsiniz.

Lisans Eğitimi:

Aldığınız lisans eğitim alanı iş bulma olasılığınızı değiştirebilir. Firmalar genelde eğitim aldığınız bölümde bir konu üzerinde uzmanlaşmış olmanızı tercih eder. Yani sadece okulu bitirmek yeterli olmaz ve seçeceğiniz bir niş alanda uzmanlaşmak yurt dışına çıkarken oturma izni de almanızı etkiler. Bunun yanında eğitiminizi yurt dışında yapmak seçeneklerden biri. Uluslararası öğrencilik yapmak şirketlerin önem verdiği bir durum haline geldi. Ayrıca bu şekilde hem o ülkede bağlantı sağlamak hem de dil yetinizi akıcı olarak geliştirmiş olursunuz.

Global Firmalarda İş Deneyimi:

Global bir firmanın Türkiye şubesinde çalıştıktan sonra yurt dışına açılmak daha avantajlı olabilir. Bu yüzden geleceğe dair böyle bir planınız varsa mezun olduktan sonra uluslararası şirketlerin iş ilanlarını kontrol etmelisiniz. Böyle bir şirkette çalıştığınızda aynı şirketten başka bir ülkeye transferinizi isteyebilirsiniz. Bu transfer süreci sayesinde oturma izni alırken de kolaylık yaşayabilirsiniz.

İş Başvuru Süreci:

Yabancı bir ülkede bir firmanın size işe alması için tüm koşulları sağlamak için dil, eğitim, deneyim gibi evrelerin sonunda başvuru sürecini iyi yönetebilmeniz gerekir. Öncelikle özgeçmiş hazırlarken firmanın vizyonuna uygun olarak düzenlemeler yapmalısınız. Sadece Avrupa’ da iş hayatına atılırken değil tüm kariyerinizde özgeçmişlerimizi özenle hazırlamalısınız. Mülakat sırasında olumlu bir imaj yaratmalısınız. Görünümünüze, tavırlarınız, şirkete özel hazırladığınız özgeçmiş ve ön yazınızla iş verecek kişileri etkilemelisiniz. Ayrıca bu süreçlerin sonunda reddedilebileceğiniz de unutmamalısınız. Uluslararası bir firma iş ilanı verdiği bir pozisyon için kendi ülkesinde yaşayan birini de seçebilir. Bu durum sizin yetersizliklerinizden kaynaklamaz bu yüzden moralinizi bozmadan iş arayışınızı sürdürebilirsiniz.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

AB’ye Yerleşme Sürecinizde Advist ile çalışın.

Avrupa’da dilediğiniz ülkede oturma ve çalışma iznine sahip olsun!