Digital nomad vizesi alınabilen ülkeler bu vizeyi verebilmek için belirli şartların yerine getirilmesini talep eder. Özellikle pandemi dönemi ile birlikte önem kazanan bu konu gittikçe ivme kazanmıştır. Freelance çalışanların yanı sıra uzaktan çalışanlar ve dijital çalışanlar bu vizeye başvurma hakkına sahiptir.
Ancak ilgili vizeyi alabilmek için gerekli şartların yerine getirilmesi ve çalışma düzenine dair bazı kanıtların başvuru esnasında sunulması istenir. Dijital göçmenlik vizesi ile hem uluslararası çalışmak hem de uzaktan çalışmaya devam etmek mümkündür. Özellikle büyük şirket çalışanları tarafından desteklenen bu vize, günümüzde önemli yerlere parmak basmaktadır.
Dijital Göçmenlik Vizesinin Önemi
Digital nomad visa önemi uluslararası çalışanlardan yerelde çalışanlara kadar birçok kişi için farklı anlamlara sahiptir. Dijital göçmenlik vizesi ile sağlanan birçok avantaj vardır. Bu avantajlarının yanı sıra dijital göçmenlik vizesi. Kendi başına oldukça önemli 1 unsurdur. Bu durum pandemi ile ivme kazanmasına rağmen günümüzde hala önemini korumaktadır. Dijital göçmenlik vizesi ile kişiler üretime uluslararası seviyede ve daha rahat 1 şekilde devam edebilmektedir. Bunun en önemli yanı ise çalışma düzeninin değişmesidir.
Birçok ülkenin değişen iş ve çalışma hayatı anlayışı bu vize ile kendini göstermiştir. Belirli mesai saatleri içerisinde, tek bir ofiste doldurulması gereken mesai algısı değişmiştir. Çalışanların performanslarını uzaktan devam edebileceği büyük şirketler tarafından kabullenilmiş olsa da, bazı işletmeler hâlâ aynı düzende devam etmekteydi. Ancak pandemi gibi global ölçekli etkisi olan virüs aracılığı ile çalışma şartları da değişmiş oldu. Dijital göçmenlik müzesi’nin önemi ise bu noktada ortaya çıktı.
Dijital Göçmenlik Vizesi Veren Ülkeler
Digital nomad visa veren ülkelerin sayısının yıllar içerisinde artacağı düşünülmektedir. 2022 yılında dijital göçmenlik vizesi veren bazı ülkeler şunlardır:
- Çek Cumhuriyeti,
- Dominik Cumhuriyeti,
- Almanya,
- Norveç,
- İzlanda,
- Estonya,
- Portekiz,
- Meksika,
- Birleşik Arap Emirlikleri,
- İspanya,
- Hırvatistan,
- Malta,
- Gürcistan,
- Karayipler’in bazı adalar (Anguilla ve Monserat gibi),
- Bermuda, Barbados, Cayman ve Bahama Adaları.
Belirtilen bu ülke ve adalar tarafından dijital göçmenlik vizesi verilmektedir.
Dijital Göçebe Vizesi için Desteklenen Meslekler
Dijital göçmenlik vizesi için uygun olan meslekler vize şartlarına göre belirlenmiştir. Uzaktan çalışma için uygun olan meslekler, dijital göçmenlik vizesine başvuru yapabilmektedir. Dijital göçmenlik vizesi için yapılan başvurularda en sık desteklenen meslekler şu şekilde sıralanabilir:
- Dijital pazarlama
- SEO’ya yönelik içerik yazanlar, uzmanlar
- Metin yazarları
- Yazılım ve bilişim alanında çalışanlar
- Grafik tasarım ve endüstriyel tasarım benzeri alanlarda çalışanlar
- Uzaktan, çevrim içi eğitmenlik yapanlar
- Sosyal medya uzmanları ve fenomenleri
- Çevirmen ve tercümanlar
- Proje yöneticileri
- Blog yazarları (bloggerler)
- YouTube içerik üreticileri (YouTuberler)
Başta olmak üzere dijital alanda çalışması uygun olan her bir meslek grubu ve görev tanımı için dijital göçmenlik vizesi alınabilmektedir. Yukarıda belirtilen meslekler doğrudan uzaktan çalışma için uygun olan mesleklerde ancak çalışan kişilerin sözleşmelerinde yer aldığı müddetçe çoğu meslek grubu uzaktan çalışma düzenine geçebilmektedir.
Dijital Göçmenlik Vizesi Alma Şartları
Digital nomad vizesi koşulları sağlandığı takdirde kişiler vizelerini alabilmektedir. Ancak koşulları sağlamayan kişiler, dijital göçmenlik vizesi için başvuru yapamamaktadır. Dijital göçmenlik ve sağlamak için belirlenen şartlar şu şekilde sıralanabilir:
- İlgili iş sözleşmesinin uzaktan çalışmaya uygun olması ve uzaktan çalışma yönteminin sözleşmede belirtilmesi.
- İlgili ülkelerde ikamet ve çalışma izni gibi izinlerin olması.
- Belirli miktarda aylık gelire sahip olunması (örneğin Estonya tarafından belirlenen tutar aylık minimum 3504 Euro)
Dijital göçmenlik vizesi için her ülkenin şartı değişebilmektedir. Başvuru ücretinden alınması gereken net maaşa kadar birçok unsur ülkelere göre farklı şekillerde planlanmıştır. Dijital göçmenlik vizesine başvuracak olan kişiler öncelikle hangi ülke üzerinden bu vizeye başvurmak istediklerine karar vermelidir.
Dijital Göçmenlik Vizesi Almak için İstenen Maaş
Dijital göçmenlik vizesi aylık maaş miktarına önem veren bir vize türüdür. Turistik vize gibi geçinmek için gereken bazı ekonomik şartların sağlanması gerekir. Turistik vizeye başvuru yaparken de günlük olarak belirli bir ücret üzerinden birikime sahip olunması istenir. Bu çoğunlukla gün başına 100 Euro olarak belirlenmiştir. Benzer 1 durum dijital göçmenlik vizesi içinde bulunur.
Dijital göçmenlik vizesinde de başvuru yapan çalışanların aylık maaşları için minimum tutarlar belirlenmiştir. Belirlenen minimum tutarın altında kalındığı takdirde vize başvurusu olumsuz sonuçlanabilir. Dijital göçmenlik vizesi için bazı ülkelerin istediği aylık maaş tutarları şu şekilde sıralanabilir:
- Estonya: 3.504 Euro
- Çek Cumhuriyeti: 5.587 Euro
- Norveç: 2.977 Euro
- Birleşik Arap Emirlikleri: 5.000 Dolar
- Barbados Adası: 4.166 Dolar
Birçok ülke kendisine ait olan ulusal para birimi ile değil global ölçekte en sık kullanılan dolar ve Euro gibi dövizler üzerinden hesaplama yapar. Oluşturulan alt limitler de dolar ve / veya Euro olarak hesaplanır.
Dijital Göçebe Vizesinin Avantajları
Dijital göçebe vizesinin avantajları hem kişisel gelişim hem sosyo – ekonomik şartlar hem de haklar açısından önemlidir. Dijital geçirmemiz besinin sağladığı birçok avantaj bulunur. Hem farklı ülkelere seyahat ederek gezilebilir iken 1 yandan da istihdam seçenekleri değerlendirilmeye devam edilebilir. Bu noktada dijital göçebe vizesinin avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Seyahat özgürlüğü
- Kendi çalışma alanını yaratma
- İstenilen yerde çalışma
- Yaratıcılığı arttırma
- Kültürel donanımı arttırma
- Farklı iş alan ve fırsatları ile tanışma
- Sosyal ilişkileri geliştirme (yeni arkadaşlıklar, ilişkiler vd.)
- Gezerken çalışmaya ve kazanç sağlamaya devam etme
- Üretkenliğin artması
- Kişilerin kendilerine ve sağlıklarına daha çok vakit ayırması
- Üretilen işin daha kaliteli olması
Dijital göçebe vizesinin avantajlarıdır.
Dijital Göçebe Olma Yolu
Nasıl dijital göçebe olunur sorusu birçok kişinin merak ettiği ve yanıt aradığı bir sorudur. Dijital göçebe olmak için belirlenen bazı şartlar vardır. Şartlara uyan kişiler dijital göçebe vizesi için başvuru yapabilir. Bu şartların yanı sıra dijital ve çaba olmak için gereken yeterlilikler şu şekilde sıralanabilir:
- Maddi 1 birikime sahip olmak.
- Müşteri skalasını genişletmek için portfolyo oluşturulması.
- Uzaktan çalışma konusunda tecrübeli olmak.
- Gidilecek bölge ile ilgili bilgi edinmek ve çalışmaya müsait olup olmadığını öğrenmek.
- Sürekli seyahat halinde ve dijital olarak çalışmaya uygun olmak.
- Uygun ekipmana sahip olmak.
Dijital göçebe olmak isteyenlerin başlangıç için izlemesi gereken önerilerdir. bu öneriler doğrultusunda diğer şartları da sağlayan kişiler yasal süreç için dijital göçebe vizesine başvuru yapabilir.
Dijital Göçebe Vizesinin Süresi
Dijital göçebe vize süresi herkes için aynıdır. Dijital göçebe vizesi en fazla 1 sene içinde verilmektedir. 1 senenin ardından yeniden başvuru yapılması gerekir. Dijital göçebe vizesi almak isteyen kişiler bu vizeye başvururken oturma izinlerine göre hareket etmelidir. En fazla 1 yıl boyunca geçerli olan vizeyi yenilemek için iş sözleşmesi ve iş akdi gibi unsurların yeniden başvuru esnasında sunulması gerekir. Güncel evraklar ile başvuru yapılması önemlidir.
Yaşanan pandemi ve pandemi sonrası yeni düzen ile birçok şirket uzaktan çalışma metoduna geçmiştir. Bu metot doğrultusunda belirlenen vize ise birçok ülkenin desteklediği bir hak haline gelirken ülke sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu sebep ile de şu an için 1 sene geçerli olan dijital göçebe vizesi ilerleyen zamanlarda geçerlilik süresini arttırabilir.
Almanya Dijital Göçebe Vizesi Özellikleri
Almanya dijital göçebe vizesi başvuru yapan kişilere 6 ay ila 12 ay arasında verilmektedir. Bu süre zarfından vize alarak farklı ülkelere seyahat ederken bir yandan da çalışmaya devam etmek mümkündür. Almanya dijital göçebe vizesinin özellikleri şu şekildedir:
- 10.000 Euro birikim yapılmış olması gerekir.
- İş sözleşmesinin bulunması istenir.
- Seyahat sağlık sigortası yaptırılmalıdır.
- Başvuru evrakları eksiksiz ve doğru olmalıdır.
- Başvuruyu değerlendiren uzmanlar ile ön görüşme yapılması gerekir.
- Pasaporta sahip olunmalıdır.
- İşe dair sözleşmenin yanı sıra davetiye mektubu gibi destekleyici belgelerin de sunulması istenir.
- Vize süresi bittiğinde yeniden başvuru yapılabilir.
Çek Cumhuriyeti Dijital Göçebe Vizesi Özellikleri
Çekya dijital göçebe vizesi aynı zamanda Zivno Vizesi olarak da bilinmektedir. Dijital göçebe vizesinin özellikleri belirlenirken her ülke kendi şartlarını gözeterek belirli koşullar ekleyebilmektedir. Bu sebep ile de birçok ülkenin şartları farklılık gösterir. Başvuru yapacak olan kişilerin başvuru ülkesine göre hareket etmesi önem taşır. Çek Cumhuriyeti’nin dijital göçebe vizesi özellikleri şu şekildedir:
- Başvuru öncesinde sunulmak için maddi birikim yapılması gerekir.
- Birikim için belirlenen alt limit 124.500 Çek Korunası’dır.
- Başvuru ücreti 1.000 Çek Korunasıdır (CZK).
- 1 yıl geçerli olacak şekilde verilir.
- Schengen bölgesindeki tüm ülkeleri kapsar.
Dubai Dijital Göçebe Vizesi Özellikleri
Dubai digital nomad vizesinin özellikleri de ülkenin kendi şartlarına göre belirlenmiştir. Dubai’nin dijital göç vizesi için istediği şartlar şu şekilde sıralanabilir:
- 6 ay daha kullanılabilir olan bir pasaporta sahip olmak.
- Birleşik Arap Emirlikleri’ni kapsayan sağlık sigortası yaptırmak.
- En az 1 yıllık iş sözleşmesine sahip olmak.
- Aylık minimum 5.000 dolar kazanmak.
- Başvuru esnasında geliri kanıtlayan tüm belgeleri yetkililere sunmak.
- 1 yıl boyunca geçerlidir.
Dijital gece 1 vizesi alarak Birleşik Arap Emirlikleri içerisinde 1 yıl boyunca seyahat ederek çalışmak isteyen kişiler bu vizeye başvururken belirli şartları yerine getirmelidir. Başvuru esnasında ödenmesi gereken tutardan diğer masraflara kadar her birinin dekont ile kanıtlanması ve başvuru dosyaları arasına eklenmesi de önem taşır.
Hırvatistan Dijital Göçebe Vizesi Özellikleri
Hırvatistan dijital göçebelik vizesi veren ülkeler arasında bulunur. Vizeye başvurmak isteyenlerin oturma izninin olması gerekir. Hırvatistan’ın dijital göçebe vizesine başvurmak isteyenlerin yerine getirilmesi gereken şartlar ve vizenin genel özellikleri şu şekildedir:
- Aylık minimum 2.560 dolar kazanmak.
- 1 senelik başvuru yapmak.
- İş sözleşmesine sahip olmak.
- Oturma izni olarak da başvuru yapılabilir.
- Konaklama alanına dair kesinleşmiş bilgilere sahip olmak.
- Birikime sahip olmak
Hırvastistan dijital göçebe vizesi almak için gereken şartlardır. Bu unsurlar tamamlandığı takdirde kişiler Hırvatistan’a dijital göçmen vizesi için başvuru yapabilir.
Norveç Dijital Göçebe Vizesi Özellikleri
Norveç dijital göçebe vizesi de diğer ülkeler ile benzer özelliklere sahiptir. Bu özelliklerin yanı sıra kendi şartlarını da belirleyen Norveç uzaktan çalışan kişileri desteklemeye devam eder. Norveç digital nomad vizesinin özellikleri şu şekildedir:
- Yıllık 35.710 Euro kazanmak.
- Müşteri portföyü arasında Norveçli müşterilere de sahip olmak.
- Gelir durumunu kanıtlayabilmek (maaş bordrosu, banka dökümü ve diğer kanıt içeren belgeler).
- Norveç dışında çalışıldığını kanıtlamak.
- 2 yıllık başvuru yapılabilir.
- Belgelerin eksiksiz olması istenir.
- Norveç içerisinde sorunsuz seyahat edilebilir.
Diğer ülkelere göre ekstra 1 sene daha vize hakkı veren Norveç ilgili şartları sağlayan başvuruları kabul etmektedir.
Ayrıca Bakınız: Yurt Dışına Taşınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler