fbpx
Uncategorized @tr

Schengen Üyesi Ülkelerde Oturma İzni Sahibi Olmanın Avantajları

By Ekim 12, 2022 No Comments

Schengen bölgesi olarak da tanımlanan alan, Schengen anlaşmasına taraf ülkeleri kapsamaktadır. Sanıldığının aksine Schengen tamamen Avrupa Birliği ülkelerini kapsamaz. Bazı AB ülkeleri Schengen bölgesinde yer alırken, AB üyesi olmayan bazı ülkeler bu kapsamda yer almaktadır. Genel çerçevede Schengen üyesi bir ülkede oturmanın en büyük avantajı Schengen içinde yer alan ülkeler arasında kolayca seyahat edilmesinin sağlanmasıdır.

Schengen üyesi ülkelerde oturma izni almanın avantajları kısaca şunlardır:

  • Schengen bölgesinde yer alan ülkelere rahatça seyahat edilebilir.
  • Avrupa’da oturma izni ile eğitim ve çalışma fırsatları elde edilebilir.

Schengen ile Avrupa Birliği çoğu zaman karıştırılmaktadır. Schengen üyesi ülkelerde oturma izni sahibi olmanın avantajları ile AB üyesi ülkelerde oturma izni almak arasında bu nedenle fark bulunur. Her Schengen ülkesi AB üyesi olmayacağı için bazı kriterlere dikkat edilmesi gerekecektir.

Schengen Üyesi Ülkeler Hangileridir?

Schengen üyesi ülkeler arasında toplamda 26 ülke bulunmaktadır. Bu ülkelerden 4’ü Avrupa Birliği üyesi değildir. Almanya, Avusturya, Belçika, Yunanistan, Finlandiya, Danimarka, Estonya, Litvanya, Hollanda, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Letonya, Slovenya, Slovakya, Portekiz, Polonya, Lüksemburg, Malta, İspanya, İsveç ve İtalya Schengen içinde yer alan AB ülkeleri oluşturmaktadır. Avrupa Birliği üyesi olmayan Schengen ülkeleri ise şunlardır: İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein.

AB Oturma İzni ile Seyahat Edilir Mi?

AB oturma izni kapsamında Schengen’e dahil ülkeler arasında yer alması halinde kişilerin 90 güne kadar diğer Schengen ülkelerinde kalabilmeleri sağlanmaktadır. Eğer bir Schengen vizesi bulunuyorsa da bu hak seyahat edecek kişilere tanınmaktadır. Schengen üyesi olmayan ülkelere ise AB oturma izni olmasına rağmen ulusal vizelere ihtiyaç duyulabilecektir.

AB’de süresiz oturma izni almak için bazı kriterlerin sağlanması gerekmektedir. Öncelikle bu kişilerin yabancılar dairesine başvuruda bulunması gerekmektedir. Süresiz Oturum İzni kapsamında oturma izni alınmak istenen ülkelere başvurunun iletilmesi gerekmektedir. Schengen üyesi ülkelerde oturma izni sahibi olmanın avantajları ve yurt dışında yaşam olanaklarından yararlanmak için her ülke kendi bünyesinde farklı koşullar sunabilir. Bu koşullara uygun kişilerin AB’de oturma izni alarak Schengen üyesi olmasıyla da rahatça seyahat etme olanaklarından yararlanmaları mümkündür.

Schengen Vizesi Nedir, Ne İşe Yarar?

Schengen Vizesi Nedir, Ne İşe Yarar?

Schengen vizesi ile Avrupa’da birçok ülkeye rahatça seyahat etme olanakları sağlanmaktadır. Schengen Anlaşması kapsamında yer alan ülkelerde, sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerinin ortadan kaldırılması hedeflenmiştir. Başta 5 ülke arasında imzalanan anlaşmaya daha sonra birçok farklı Avrupa ülkesi de dahil olmuştur.

Schengen vizesine sahip bir kişi ilk olarak vize aldığı ülkeye giriş yapmak şartıyla, Schengen bölgesinde yer alan diğer ülkelere tek bir vize ile kolayca seyahat edebilmektedir. Anlaşmanın uygulamaya konmasının ardından Avrupa’da çok daha rahat bir şekilde seyahat etmek isteyenler için bu vizenin alınması gerekmektedir.

Schengen Ülkeleri Arasında Pasaport Kontrolü Var Mı?

Schengen’e dahil olmayan Avrupa ülkeleri dışında Schengen vizesine sahip kişilerin birçok Avrupa ülkesine seyahat etmeleri sağlanmaktadır. AB yasaları kapsamında yer almasının ardından Schengen ile AB’deki 27 ülke sınırlarında pasaport kontrol uygulaması bulunmamaktadır. Birliğe üye ülkeler dışında bazı Avrupa ülkeleri de Schengen içinde yer aldığı için bu ülkelere de seyahat gerçekleştirilebilmektedir.

Schengen bölgesinde yer alan bir ülkede oturma izni alan kişilerin diğer ülkelere seyahat konusunda birçok avantajı bulunacaktır. Schengen üyesi ülkelerde oturma izni sahibi olmanın avantajları birçok yönden değerlendirilebilir. Avrupa’da kariyer, eğitim ve yaşam fırsatları için AB ülkelerinin herhangi birinden oturma izni alınması mümkündür.

Ayrıca Bakınız: Helsinki’de İş Fırsatları Nelerdir?

Leave a Reply