Bluecard’ın işlevi oldukça yüksektir ve birçok ayrıcalığa sahiptir. Kimlik kartı olarak da kullanılabilen bluecard, Türkiye’de mavi kart ismi ile bilinir. Çalışma izni sonucunda verilen bu kart ile hem oturma hem de çalışma izni birlikte gösterilir. Mavi kartı sahip olan kişilerin ilgili ülkeden hem oturum hem de çalışma izni aldıklarını gösteren önemli bir belgedir. Bu kişiler sınırsız bir şekilde istedikleri Avrupa ülkesinde yaşayabilir. Mavi kart alabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartları yerine getiren kişilere verilen mavi kart ile kişiler Avrupa Birliği ülkeleri sınırları içerisinde rahat bir şekilde yaşayabilirler. Mavi kart birçok avantajı olan ve kişiye kolaylık sağlayan bir karttır.
Mavi Kartın Sağladığı Olanaklar Nelerdir?
Mavi kartın imkanları özellikle sosyal haklar özelinde önem taşımaktadır. Alınan ülkeye bağlı olarak değişen bazı olanakları olsa da çoğunlukla mavi kartın imkanları aynıdır. Hangi ülke için ya da hangi ülke ile alınır ise alınsın. Bluecard her zaman avantaj sağlar. Kişiye oturma ve çalışma izni vermesinin yanı sıra sağladığı sosyo – ekonomik haklarıyla de kişinin daha avantajlı bir konumda bulunmasına yardım eder. Mavi kartın sağladığı olanaklar şu şekilde sıralanabilir:
- Sosyo – ekonomik haklardan yararlanılması
- Alınan ülkenin vatandaşları ile eşit haklara sahip olunması (seçme ve seçilme hakkı hariç)
- Sadece kişiye değil kişinin ailesine de verilmesi (oturum izni olarak)
- Kalıcı oturma iznine dönüşmesi
- Eşler için dil şartı aranmaması
Mavi Kart Nasıl Alınır?
Bluecard almak isteyen kişilerin belirli bir prosedürü izlemesi gerekir. Mavi kart başvurusu yapılmadan önce kişinin belirli şartları yerine getirmesi talep edilir. Avrupa Birliği ülkelerinde çalışma ve oturma izni olan herkes bu kartı alamamaktadır. Yüksek statü ve nitelik gerektiren işlerde çalışan kişiler mavi kart almaya hak kazanır. Mavi kart almak için Avrupa Birliği ülkelerinden herhangi birinde bir işveren tarafından çağrılmak gerekir. Bu koşulun sağlanması ve nitelikli bir iş olması mavi kart almayı kolaylaştırır. Aynı zamanda yıllık gelirin de belirli bir tutarın üzerinde olması önemli bir kuraldır.
Mavi Kart Başvuru Ücreti Ne Kadar?
Mavi kart başvuru ücreti değişiklik gösteren bir ücrettir. Aracı kurum kullanıldığı takdirde ödenen ücret yükselir. Dosya masrafı ve başvuru ücreti ise çoğunlukla cüzi miktarlara sahiptir. Mavi kart başvurusu esnasında ödenen tutarlar kargo masraflarını da içermektedir. Vize başvuru ücreti gibi ek ödemeler ise kişinin başvuruyu gerçekleştirdiği yer, süreç ve sebep gibi unsurlara bağlı olarak değişir.
Mavi Kart Alma Şartları Nelerdir?
Mavi kart alma şartları ülkelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Ortak şartlar olmasına karşın mavi kart almak isteyen kişilerin ülkelere göre değişen farklı şartlar ile karşılaşmaları da mümkündür. Mavi kart için gereken koşullar şu şekilde sıralanabilir:
- Dil yeterlilik belgesi.
- İlgili ülkeden iş teklifi almak.
- Çalışılacak iş ile ilgili en az 5 yıllık deneyime sahip olmak.
- Yıllık en az 56.800 Euro kazanabilmek.
- Kalifiye çalışan olmak.
Mavi kart almanın koşulları arasındadır. Bu koşullar ve özellikle yıllık kazanılması talep edilen minimum tutarlar ülkelere göre farklılık gösterebilir. Örneğin Almanya için belirlenen minimum yıllık kazanç miktarı 44.303 eurodur. Bizim ülkelere göre hem de mesleklere göre yıllık minimum tutar, değişiklik gösterebilmektedir.
Mavi Kart için Uygun Meslekler Nelerdir?
Mavi karta uygun meslekler şu şekilde sıralanabilir:
- Yüksek nitelikli çalışanlar (işçiler)
- Akademik kariyeri olan kişiler (akademisyenler, araştırma görevlileri vb.)
- Teknik işçiler (mühendis vb.)
- Bilişim alanında çalışanlar
- Sağlık çalışanları
- Yöneticiler
Mavi kart için uygun adaylardır.
Ayrıca Bakınız: Avrupa’da Şirket Kurmak İçin En Çok Tercih Edilen Ülkeler