Almanya oturum izni almak isteyenlerin Almanya hükümeti tarafından belirlenen şartları sağlamaları gerekir. İlgili şartlara uymayan kişiler ve bu şartların gerekliliklerini yerine getirmeyenler Almanya oturma izni başvurusu yapamamaktadır. Başvuru için gereken koşulların yanı sıra kişilerin evraklarını tam olarak sunmaması da oturma izni alamamalarına sebep olur. Dolayısıyla Almanya’dan oturma izni almak isteyen kişilerin hem koşulları sağlaması hem de gereken evrakları eksiksiz 1 şekilde görevlilere sunması gerekir. Aksi takdirde yapılan başvuru olumsuz sonuçlanacaktır. Almanya oturma izni başvurusu yapan kişilerin yetkinliklerini arttırmak için A2 seviyesinde Almanca bilmeleri de istenebilir.
Almanya Oturma İzni Süresiz Verilir Mi?
Süresiz Almanya oturma izni sadece AB mavi kart ile olmaktadır. Avrupa Birliği, mavi kart olarak bilinen karta sahip olan kişiler süresiz şekilde Almanya’ya oturma izni başvurusu yapabilmektedir. Süresiz oturma izni aynı zamanda vatandaşlığı da beraberinde getirmektedir. 5 yıl boyunca ülkede yaşayan kişiler bu sürenin ardından vatandaşlık başvurusu yapabilir. Avrupa Birliği mavi kartı olan kişiler oturma izni süresiz 1 şekilde başlatabilirler. Süresiz oturma hakkına sahip olan mavi kart sahiplerinin gerekli başvuruları göç idaresi ile yürütmeleri gerekir.
Evlenenler Almanya Oturma İzni Alabilir Mi?
Almanya vatandaşı ile evlenmek birçok kişinin oturum izni için ilk tercihi olmaktadır. Medeni hal değişikliği olarak da bilinen evlilik, farklı ülkelerden ikamet belgesi almak için görece daha uygun ve kolay bir yoldur. Almanya vatandaşı ile evlenen farklı 1 ülkenin yurttaşı bu ülkeye taşınabilmektedir. Ancak sadece evlilik yeterli olmaz. Kişilerin evlenseler dahi Almanya’da oturum izni alabilmeleri için gereken şartları ve belgeleri tamamlamaları gerekir. Bu süre ise kısa bir vadede değil uzun vadede de tamamlanabilir. Dolayısıyla evlilik Almanya’da oturum izni almak için kolay bir yöntem gibi görünmesine karşın çoğu zaman daha zorlayıcı da olabilmektedir. Almanya oturma izni evlilik sebebi ile alınacak ise evliliğin kanıtlanması gerekir.
Almanya Oturum İznini Kimler Alabilir?
Almanya’dan oturum izni alanlar Almanya hükümeti tarafından belirlenen şartları yerine getiren kişilerdir. Almanya’dan oturum izni almak için farklı sebepler gerekir. Bu sebepler arasında evlilik, kariyer, eğitim gibi farklı unsurlar yer alabilir. Almanya oturum izni. Alan kişilerin sahip olduğu amaçlar şu şekilde sınırlanabilir:
- İş sebebi ile Almanya’da oturum izni alanlar.
- Eğitim için Almanya’da oturum izni alanlar.
- İnsan haklarına bağlı olarak sığınma talebinde bulunanlar.
- Göç.
- Medeni hal değişikliği, evlilik.
- Almanya vatandaşlığından çıkmasına karşın daha sonra Almanya’ya yeniden dönen kişiler.
- Avrupa Birliği’ne üye olan devletlerden herhangi birinde kalıcı oturum izni bulunan kişiler.
- Standart oturum izni alan kişiler.
Bu sebeplerden dolayı Almanya’ya oturum izninde bulunan kişilerin başvuruları çoğunlukla kabul edilmektedir. Ancak başvuruların reddedilmesi de ihtimal dahilindedir. Başvurular doğru ve yasal bir şekilde yapıldığı takdirde Almanya’dan oturum izni almak mümkündür.
Almanya Oturum İzni Başvurusu Hangi Kuruma Yapılır?
Almanya oturum izni başvurusunu gerçekleştirmek için ilgili kuruma başvuru yapılmalıdır. Almanya oturum izni işlemleri için yetkilendirilmiş yer göç dairesidir. Göç dairesi üzerinden oturum iznine, çalışma iznine veya vatandaşlık gibi süreçlere başvuru yapılabilmektedir. Başvuru takibi, başvuru sorgusu ve diğer başvuru işlemleri de yine göç dairesi aracılığı yapılır. Türkiye’den Almanya’ya başvuru yapacak olan kişiler hali hazırda mevcut konumları Türkiye olacağı için büyükelçilik aracılığı ile de başvurularını gerçekleştirebilirler. Almanya oturma izni ile ilgili başvuru süreci onaylandığı takdirde başvuru sahiplerinin Almanya’daki göç dairesi ile görüşmesi ve ilgili kayıt işlemlerini tamamlaması gerekir.
Ayrıca Bakınız: Almanya İş İlanları ve İş Bulmak