fbpx
Avrupa Birliği

Almanya’da Yaşam ve Hayat Koşulları

By Şubat 21, 2021 No Comments

Yabancı bir ülkeye gitmeyi düşünenler iş hayatı, dil öğrenmek ya da eğitim koşulları gibi birçok detayı düşünmek zorunda kalıyor. Almanya’da yaşam yurt dışına yerleşmeyi düşünenlerin merak ettiği konulardan biri. Günlük hayattan iş bulma fırsatlarına kadar Almanya’da hayatın koşulları hakkında şunlar söylenebilir:

Yaşam Şartları:

Diğer Avrupa devletleriyle kıyaslandığında Almanya güçlü ekonomiye ve politikaya sahip ülkelerden biri. Dil konusunda ise Almanca öğrenmek için devlet yabancılara pek çok imkan sunuyor. İş hayatı da fırsatlarla birlikte rekabeti de yanında getiriyor. Almanya’da yaşam çok kültürlü bir yapıya sahip. Özellikle Münih gibi büyük kentleri kültürel çeşitliliğinin yanında Avrupa standartları içinde en yaşanabilir yerler arasında. Yaşam standartlarının gerek ekonomik gerek sosyal hatta yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Eğitim Sistemi:

Almanya eğitim sisteminde çocuklar 9 yıl okula gitmek zorundadır bu rakam eyaletlere göre değişiklik gösterebilir. Devlet okullarında eğitim ücretsiz olarak sağlanır. Eyaletlerin okul sistemleri farklılık gösterir çoğunlukla çocuk 4. sınıftan sonra orta okula başlar. Orta okul tercihine göre farklı dersler görebilir. Lise eğitiminin ardından sınavla üniversiteye geçiş yapılır. Her eyalette çift dili olan okullar, teknik ve meslek liseleri ve özel eğitim okulları bulunur. Ücretli eğitim görülebilecek özel okullar da mevcuttur. Eğitim sisteminde içinde mesleki eğitime oldukça önem verilir.

İş Bulmak:

İş bulma koşulları birçok ülke için olduğu gibi Almanya için de merak edilen bir konudur.  Almanya’da yaşam hakkında özellikle çalışma izni ve iş hayatı yabancılar için önemlidir. Avrupa Birliği’ne üye olan bir ülkeden gelmiyorsanız çalışma izni almanız gerekir. Çalışma izni olanlar güncel ilanları takip ederek mesleklerine uygun iş başvurularını yapabilir. Ayrıca iş ve işçi bulma kurumunun içindeki mesleki bilgi merkezi yardımıyla meslek konularında bilgi edinebilirsiniz. Mesleki danışmanlık hizmet alırsanız kariyerinize yön vermenize yardımcı olurlar. Ayda en çok 450 Euro kazanılan part time ya da serbest çalışan olmayı tercih edebilirsiniz.

Günlük Hayat:

Günlük hayat boş vakitlerinizde doğa yürüyüşleri ya da kültürel etkinlikler yapabilirsiniz. Halkevlerinde yetişkinlere yönelik birçok alanda kurs verilir. Geliştirmek istediğiniz hobinize göre kurslara gidebilirsiniz. Bunu dışında günlük hayatta kasap, fırın gibi yerler genelde sabah 7 ile akşam 6 arasında açıktır, süpermarketler ise akşam saat 8’ e kadar açık kalabilir. Genelde bir yere ulaşım sağlamak oldukça kolaydır hatta insanlar işe ya da okula giderken bisiklet kullanmayı da tercih eder.

Dil Öğrenmek:

Başta Almanca öğrenmek olmak üzere birçok dili öğrenmek için avantajlı bir ülkedir. Almanya başka ülkelerden göç aldığı için çok dilli bir sosyal ortam mevcuttur. Yabancılara çok dilli eğitim konusunda destek sağlayacak danışma merkezleri bulunur. Çocukların Almancayı daha kolay öğrenmesi için de dil destek programları, destek dersleri ya da hazırlık kursları verilir. Özellikle okul çağında olan çocuklarda Almanca öğrenmek oldukça önemlidir. Sosyal gelişimini tamamlayabilmesi ve insanlarla iletişim kurabilmesi için danışma merkezlerine başvurarak dil öğrenir.

Çalışanların Hakları:

İş hayatını bu ülkede sürdürenler hükümetin sağladığı çalışan haklarından yararlanır. Almanya’da yaşam koşullarının yanında çalışma koşulları da oldukça önemlidir. Almanya’da Dahil olduğunuz vergi sınıfına göre maaş alıyorsunuz bu yüzden maaşınızdan ödenen vergi de farklı oluyor. Haftanın beş günü çalışıyorsanız yıllık en az 20 gün izin, haftanın altı günü çalışıyorsanız en az 24 gün izin yapma hakkınız bulunuyor. İş yerlerinden genelde altı aylık deneme süresi uygulanır. Bu sürenin sonunda işveren kişi size işe alabilir ya da çıkartabilir. Çalışmıyorsanız ve işsizlik maaşı almak isterseniz son iki yıl içinde işsizlik sigortanızın 12 ayını ödemiş olmalısınız.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

AB’ye Yerleşme Sürecinizde Advist ile çalışın.

Avrupa’da dilediğiniz ülkede oturma ve çalışma iznine sahip olsun!