Avrupa eğitimde önemli bir yere sahiptir. Bu ülkelerden biri de İngiltere’dir. Bu yazımızda İngiltere eğitim sistemi hakkında ayrıntılı bir şekilde açıklama yapacağız.
İngiltere’nin eğitim sistemi çok gelişmiş ve başarılı olan ülkelerdir birisidir. Bu ülke eğitim konusuna büyük önem vermektedir.
İngiltere Eğitim Sisteminin Aşamaları Nelerdir?
- Early Years (Okul Öncesi)
- Primary School (ilkokul)
- Secondary School (Ortaokul)
- Futher Education (Kolej)
- Higher Education (Üniversite, Yüksek Lisans vs.)
İngiltere’nin eğitim sistemi 5 aşamadan oluşmaktadır.
1. Okul Öncesi Eğitim (Early Years)
İngiltere’de okul öncesi eğitim 3-4 yaşlarında ‘Nursery’ denilen ana okulları ile başlamaktadır. Anaokulu eğitimi zorunlu değildir. Ancak çoğu ebeveyn çocukları için anaokulu eğitimini tercih etmektedir.
İngiltere’de okul öncesini eğitimin sık tercih edilmesinin nedeni devletin 2-4 yaşları arasındaki çocukların tüm eğitim masraflarını karşılamasıdır. Ancak karşıladıkları eğitim masraflarının belirli bir sınırı vardır. Belirlenen sınır aşıldıktan sonraki ücretleri devlet ödememektedir. Bu ödemeleri ailelerin ödemesi gerekir.
3-4 yaş aralığındaki bütün çocuklar yılda toplam 570 saat ücretsiz okul öncesi eğitim alma hakkı bulunmaktadır. Bu süre bir yılda 38 hafta ve haftada 15 saate denk gelir.
Bazı özel durumlarda 2 yaşlarındaki çocuklarında ücretsiz eğitim alabilir. Bu özel durumlar ailenin maddi olanaklarının yetersiz olması ve çocuğun bakıma muhtaç belgelenmesinin olmasıdır. İngiltere’de Okul öncesi eğitim için birçok kurum yer almaktadır.
2. İlkokul Eğitimi (Primary School)
İngiltere’de zorunlu eğitim çocuklar 4 yaşındayken başlamaktadır. Ailelerin büyük bir bölümü çocuklarının ilkokul eğitimi için devlet okullarını tercih etmektedir. Devlet okulları tamamen ücretsizdir. Kitaplar, defterler, kırtasiye ürünleri gibi birçok malzeme okul tarafından karşılanmaktadır.
Okullarda her öğrenciye ait bir dolap bulunmaktadır. Bu sayede okul eşyalarını sürekli eve götürüp getirmelerine gerek yoktur. İngiltere okullarında üniforma giymek zorunluluğu vardır. Bu özellikle Avrupa Ülkelerinin birçoğundan ayrılmaktadır. Çünkü Avrupa ülkelerinde genellikle üniforma zorunluluğu bulunmamaktadır.
İngiltere’de zorunlu eğitim süresi 7 yıldan oluşmaktadır.
3. Ortaokul Eğitimi (Secondary School)
İlkokulun 6.yılında Mayıs Ayında SAT adlı bir sınav gerçekleşmektedir. Bu sınavların sonuçlarına göre öğrenciler, Secondary School adlı ortaokullara yerleştirilirler.
Ortaokul için tek seçenek SAT sonucu ile girilen okullar değildir. 11+ (11 plus) denilen sınavlarda mevcuttur. Fakat bu sınavlar SAT sınavına göre çok daha zor ve ayrıntılıdır. Bunlar öğrencilerin özel okullara veya Grammar School olarak bilinen özel okullara eşdeğer olan devlet okullarına girmek için gereklidir.
İngiltere’deki SAT sınavlarında müfredatta yer alan konulardan sorular sorulmaktadır. Fakat 11+ sınavlarında müfredat dışı konularla ilgili sorulara da yer verilmektedir.
11+ sınavlarına çocuklar okul aracılığıyla hazırlanamazlar. Bu tür sınavlar için özel kurslar ve hocalara gereksinim vardır.
4. Kolej Eğitimi (Futher Education)
Bu eğitim 12-13. Sınıfları kapsar ve zorunludur. Bu okuldaki öğrenciler 16 – 18 yaş aralarındaki gençlerden oluşmaktadır. Buradaki öğrenciler 2 sene sonunda İleri Düzey Eğitim Diploması almaya hak kazanmış olurlar. Ayrıca bu okul A-Level sınavları için öğrencileri hazırlamaktadır. Ayrıca BTEC meslek kurslarına katılabilme hakları da bulunmaktadır.
A-Level sınavlarında alınacak sonuçlar aynı zamanda üniversite eğitiminizi belirlemekte büyük rol almaktadır. BTEC tarzı mesleki kursları, öğrencilere üniversite okumadan çalışma hayatı imkânı sunmaktadır.
5. Üniversite
İngiltere’de üniversite eğitimi zorunlu değil ve ücretlidir. Üniversite yıllık harçları İngiliz vatandaşı veya Avrupa Birliği vatandaşı olanlar için yıllık 6 bin – 9 bin Sterlin arasındadır. Bunun dışında kalanlar öğrencilerin harç ücretleri ise 15 bin – 25 bin Sterlin aralığında değişmektedir. İngiltere’de yıllık üniversite harçları bu şekildedir.