fbpx
Uncategorized @tr

Oturma ve Çalışma İzni Başvurusu Nedir?

By Eylül 28, 2022 No Comments

İkamet ve çalışma izinleri farklı izin türleri olup her birinin başvuru yöntemi ve başvuru evrakları farklıdır. Oturma ve çalışma iznine başvuracak olan kişilerin hangi ülkeye gidecekler ise o ülkeye uygun şartları sağlamaları gerekir. Hem evrakları hem de içeriği farklı olan oturma ve çalışma izin başvurularında kişilerin yaşları, işleri ve diğer unsurlar önemlidir. Çalışma izni tek başına alındığı zaman aynı zamanda oturma iznini de içerisinde bulundurur.

Kişinin ilgili ülkede çalışabilmesini sağlayan belgedir. Oturma ve çalışma izni başvurusu yapan kişiler, işleri 5 seneden uzun sürdüğü zaman vatandaşlık için başvuru yapabilmektedir. Bazı ülkeler vatandaşlık başvurusunda çifte başvuruyu kabul ederken, bazıları ana ülkedeki kaydın silinmesini talep etmektedir. Oturma ve çalışma izni alacak olan kişilerin şartları sağlaması ve belgelerinin de doğru olması gerekir.

Oturma İzni Nedir?

Oturma izni ya da diğer adı ile ikamet izni, ilgili ülkenin vatandaşı olmayan ancak o ülkede yaşamak durumunda olan kişilere verilen bir izindir. Her ülkenin oturum izni alma amaçları ve bu amaçlar doğrultusunda istedikleri şartlar farklı olabilmektedir. Oturma izninin neden alınacağı ve hangi ülke için başvuru yapıldığı önem taşır. Amaca bağlı olarak istenen şartların değişmesi gibi başvuru belgeleri de değişebilmektedir. İkamet belgesi alabilmek için oturma iznine ihtiyaç vardır. Kişiler ikamet belgesi alabilmek için oturma iznine başvuru yaparlar. Oturma iznine başvuru yapılan yer çoğunlukla göçmenlik bürosudur.

Oturma İzni Türleri Nelerdir?

Oturma İzni Türleri Nelerdir?

Oturma izni çeşitleri başvurunun amacına göre çoğunlukla 5 kategoriye ayrılmaktadır. Türkiye için de geçerli olan bu kategoriler şu şekilde sıralanabilir:

  • Eğitim sebebi ile oturum izni: Öğrenciler için geçerli olup eğitim öğretim tarihi boyunca kullanımı yapılabilen oturum iznidir.
  • Evlilik sebebi ile oturum izni: Aile birleşimi olarak da bilinen bu oturum izninde eş sebebi ile ilgili ülkeye taşınma durumunda geçerlidir. Ne zamana kadar geçerli olacağı ile ilgili süre ülkelere göre değişir. Örneğin Türkiye bu oturum iznini sadece 2 yıllığına vermekte ve sonra yenilenmesini talep etmektedir.
  • Kısa süreli oturum izni: İş, aile, sağlık ve diğer sebeplerden dolayı alınabilen vizedir. Çoğunlukla 1 ila 2 yıl arasında geçerlidir.
  • İnsani oturum izni: Sığınmacı ve / veya mülteci konumunda olan bireyleri kapsayan ve olağanüstü halleri ve insan hakları ihlallerini içeren oturum iznidir. Verilme süresi genellikle 1 yıldır.
  • Uzun süreli oturum izni: Ülkede uzun süre kalmayı düşünenler ve bunu yasal belgeler ile kanıtlayanlar (iş sözleşmesi, proje dokümanları vs.) uzun süreli oturum izni alabilir. Alt ve üst limitleri ülkelere göre değişiklik gösterir.

Oturma ve çalışma izni gibi başvurular için geçerli olan farklı izin türleri bulunur. Oturma izni için kategoriler bu şekildedir ve başvuruların bu kategorilere göre yapılması gerekir.

Çalışma İzni Nedir?

Çalışma izni bir kişinin ikameti olmayan bir ülkede iş hayatına katılacağı zaman alması gereken belgedir. Çalışma belgesi olmayan kişilerin ülkede oturması ve çalışması zor olmaktadır. Her ülkenin kendi çalışma izin prosedürü bulunur ve bu prosedüre göre istenen şartlar ve belgeler değişir.

Çalışma ve Oturma İzni Başvurusu Nereye Yapılır?

Çalışma ve oturma izni başvurusunun yapıldığı yer çoğunlukla göçmenlik bürosudur. Tüm ülkelerde göçmenlik daireleri bulunmaktadır ve başvuruların buraya yapmaları gerekir. Oturma ve çalışma izni için belirlenen farklı başvuru kanal ve görevli birimleri var ise bu durumda ülkeler tarafından başvuru yapacak olan kişilere bilgilendirme ve yönlendirme yapılmaktadır.

Ayrıca Bakınız: Kanada Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Leave a Reply