fbpx
Uncategorized @tr

Oturma İzni ve Vatandaşlık Farkı Nedir?

By Ekim 2, 2022 No Comments

Vatandaşlık ile oturma izni arasındaki farklar belirli konularda kendini göstermektedir. En temel hali ile bir ülkenin vatandaşı olan kişiler artık o ülkenin halkı ile aynı haklara sahiptir. Oturma izni olan kişilerin ise vatandaşlığı farklı bir ülkeye bağlı olmasına karşın ilgili ülkede yaşamaları için verilen bir izindir. Dolayısı ile vatandaşlık kalıcı bir durumken oturma izni ise verildiği amaca ve duruma bağlı olarak süresi değişiklik gösterebilir. Ayrıca oturma izni alınmama ya da yenileme esnasında kabul edilmeme gibi ihtimalleri de içerisinde barındırır. Oturma izni ve vatandaşlık farkı da bu noktada belirgin şekilde ortaya çıkmaktadır. Vatandaşlık alan kişilerin halihazırda herhangi 1 oturma ya da çalışma iznine başvurması gerekmez. Bu sebep ile de yenileme, tazeleme, sıfırdan bir başvuru yapma gibi işlemlere maruz kalmazlar.

Oturma İzni Olmadan Çalışma İzni Alınır Mı?

Oturum izni olmayanların çalışması kaçak çalışma olarak tabir edilmektedir. Bir ülkede sadece oturma izni olan kişilerin çalışmasına izin verilmez. Çalışma izni almak için çalışma iznine başvurulması gerekir. Bu sebep ile de vatandaş olmayan ancak oturma izni bulunan kişilerin çalışma izni alması gerekmektedir. Çalışma izni oturma izni olmadan da alınabilir ancak önce oturma izni alınmış ise ardından çalışma izni için de başvuru yapılmalıdır.

Vatandaşlığa Geçenler Çalışabilir Mi?

Vatandaşlığa geçenlerin çalışması için herhangi bir ek izin almalarına gerek yoktur. Vatandaşlık ve oturma izninin farklarından en önemlisi izin konusudur. Çalışılırken istenilen izinlerin oturma izni varken çalışma izni olarak alınması gerekir. Ancak kişi vatandaşlığa geçtiği takdirde herhangi 1 oturma ya da çalışma izni almadan istihdam edilme seçeneği bulunur. Aynı zamanda kendi işini kurabileceği gibi farklı bir şirkette ya da iş yerinde de çalışabilir. Bu durumda herhangi bir yerden çalışma izni almasına gerek yoktur. Oturma ve vatandaşlık arasındaki farklardan en önemlisi çalışma hayatıyla ilişkilidir. Oturma izni ve vatandaşlık farkı evlilik, eğitim, istihdam ve sağlık gibi konularda kendini göstermektedir.

Vatandaşlık için Gereken Belgeler Nelerdir?

Vatandaşlık için Gereken Belgeler Nelerdir?

Vatandaşlık için gereken başvuru evrakları ülkeden ülkeye değişebilmektedir. Kişinin vatandaşlığa geçme sebebinden gelir durumuna kadar birçok unsuru vatandaşlık için başvuru esnasında kullanması gerekir. Vatandaşlık için gereken belgeler şu şekildedir:

  • Vatandaşlık başvuru formu.
  • Biyometrik fotoğraf.
  • Doğum belgesi ve kimlik kartı.
  • Medeni durumu gösteren belge.
  • Sağlık durumunu gösteren rapor.
  • Kişinin gelir durumunu ve gelir kaynaklarını gösteren belgeler.
  • Vatandaşlık başvurusu için gereken ödemelerin yapıldığını gösteren dekont.
  • Vatandaşlık başvurusu öncesinde verilen oturma ve çalışma iznini gösteren belgeler.

Oturma İzni için Gereken Belgeler Nelerdir?

Oturma izni için gereken başvuru evrakları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yeni çekilmiş vesikalık ya da biyometrik fotoğraf.
  • Oturma izni için başvuru formu.
  • Seyahat sağlık sigortası.
  • Sabıka kaydı.
  • Başvuru için gereken ödemelerin yapıldığını gösteren mali belgeler makbuz veya dekont.

Oturma izni için gereken belgeler bu şekildedir. Oturma izni yapılmasının sebebine bağlı olarak istenen belgeler artırılabilir. Örneğin öğrenci olarak giden bir kişinin öğrenciliğini gösteren belgelerin de izin başvurusuna eklenmesi gerekir.

Vatandaşlığa Geçenler Ülkenin Tüm Haklarından Yararlanabilir Mi?

Vatandaşlık hakları her ülkede yaşayan ve oranın yurttaşı olarak kabul edilen bireylere verilen hakları oluşturur. Yaşama, barınma, güvenlik ve diğer temel hakların yanı sıra sosyal haklar da bu konunun içindedir. Vatandaşlığa geçen kişiler bu haklardan, o ülkede doğup büyüyen kişiler ile aynı statüde yararlanabilmektedir. Oturma izni ve vatandaşlık farkının önemli noktalarından biri de sunulan haklar ve yararlanma biçimidir.

Ayrıca Bakınız: Türklere Çalışma İzni Veren Ülkeler Nelerdir?

Leave a Reply