fbpx
Avrupa BirliğiEstonyaİngiltere

Yurt dışından araba almak ve Türkiye’de kalma süresi, hukuki süreç

By Şubat 27, 2021 No Comments

Ülkemizde birçok kişinin merak ettiği konulardan biri yurt dışından araba almak ve bu süreçte yaşananlardır. Yurt dışından otomobil alıp Türkiye’ye getirmek hakkındaki olumlu veya olumsuz sayılabilecek durumlar şu şekildedir:

Yurt dışından Araba Getirmenin Şartları:

Araba getirmek isteyen kişilerin sağlaması gerek bazı şartlar bulunur. Bunlardan ilki başka bir ülke sınırları içinden en az 185 gün kalmaktır. Fakat bu 185 gün kesintisiz olmak zorunda değildir. Ayrıca araba satın alacak kişinin satış işleminin yapılacağı ülkeye ait oturma izni de olmalıdır. Bu iki temel şartı sağlayanlar araba getirebilir ama arabanın ülkemiz sınırları içinde kalma süresi bulunur. Ayrıca aldığınız aracın o ülkede kayıtlı olması gerekir. Fakat kişi Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği kapsamında olan bir ülkede bulunuyorsa ikamet yeri dışında bu anlaşmalar içinde olan ülkelere aracını getirebilir. Yurt dışından emekli olmuş vatandaşlarda araba almak için 185 gün şartı aranmaz.

Gün Kuralı:

Yurt dışından arabanızı satın alıp Türkiye’ sınırlarına geldiğinizde belgelerinizle birlikte geçiş yaparsınız. Sınırı geçtiğiniz zamandan itibaren arabanızı 2 yıl boyuncu Türkiye’de kullanabilirsiniz. Bu zaman dolduktan sonra tekrar yurt dışına çıkarmanız gerekir. Yurt dışında daha önce şartlarda gördüğünüz gibi 185 gün kalmanız gerekir. Bu sürede ülkemizdeki araçlarla ilgili vergi uygulamalarından muaf olursunuz fakat trafik sigortası yaptırmanız gerekiyor. Arabanla 2 yılı doldurduktan sonra tekrar 185 gün yurt dışında kalma imkanınız yoksa aracınız çekiliyor.

Yurt dışından Aldığım Arabayı Satmak:

Şartları sağlayıp getirdiğiniz aracı daha sonra satmak isteyebilirsiniz fakat satış gibi ticari bir işlem yapılması yasaktır. Yurt dışından araba almak uygun fiyatlı bir seçenek olarak karşımıza çıkabilir. Daha sonra bu aracı kar elde etmek amacıyla satmayı düşünenler burada olumsuz bir durumla karşılaşır. Arabayı satmak ve kiralamak yasaktır. Ayrıca Türkiye’de arabayı sizden başkasının kullanması bile yasaktır. Arabaya ait hiçbir devir işlemi de yapılamaz.

Önbeyan:

Yurt dışında yaşayan kişiler arabalarını ülkeye getirmeden önce kendilerine ve araçlarına ait bilgileri gümrük kapılarına beyaz etmelidir. Önbeyan adı verilen bu işlemde kişiler bilgilerini bilgisayar ya da telefon aracılığıyla uygulama.gtb.gov.tr/Tasit1OnBeyan/ internet adresine girebilir. Aynı işlemi isteyenler e-Devlet sistemindeki taşıt önbeyan üzerinden de yapabilir. Bu şekilde sınırdan geçiş işleminiz sırasında kolaylık yaşarsınız. Aldığınız aracın ve kendinizin bilgileri önbeyan etmek gümrük işlemlerinizi kolaylaştıracaktır.

Vekalet Konusu:

Yurtdışında yerleşik bir kişinin başka bir kişi adına kayıtlı araçla Türkiye’ye giriş yapması mümkündür. Bu durum vekalet sağlanması ile gerçekleşir. Araç sahibi dışında başkası tarafından vekâleten getirildiğinde uyulması gereken bazı şartlar vardır. Hem aracı getiren kişi hem de aracın sahibi Türkiye Gümrük Bölgesi dışında ikamet etmelidir hem de 185 gün boyunca yurt dışında kalmalıdır. Vekalet belgesi sınırdan geçiş işlemleri sırasında kontrol edilir. Vekalet belgesi olarak konsolosluk onaylı vekaletnameler, remi makamlar ve gümrük idarelerince onaylanan vekaletnameler, otomobil firmalarının düzenlediği imza ve onay içeren vekâletnameler, kiralanan araçlar için kira sözleşmeleri kabul edilir.

Gürcistan’dan Araç Getirmek:

Türkiye’de ikamet eden ve yurt dışında 185 gün kalma şartını tamamlamamış kişilerin Gürcistan’dan araç getirebildiğine dair bazı bilgiler bulunuyor. Fakat bu paylaşımların doğruluğu yoktur ve yurt dışından araba almak isteyen herkes belli bir süre yurt dışında ikamet etmelidir. Vatandaşların internet siteleri ya da oto galerilerden görüş inandığı bu Gümrük Mevzuatına tamamen aykırıdır. Bu şekilde usulsüz kullanımlara ceza işlemi uygulanır. Yurt dışından araba getirme hakkı elde etmek için Türkiye’de ikamet etmiyor olmak gereklidir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

AB’ye Yerleşme Sürecinizde Advist ile çalışın.

Avrupa’da dilediğiniz ülkede oturma ve çalışma iznine sahip olsun!