fbpx
İngiltere

Ankara Antlaşması’ndan Sonra Yeni Çalışma İzni Yolları

By Ocak 30, 2021 No Comments

Ankara Antlaşması Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) arasında 1963 yılında imzalanmıştı. Ama topluluktaki Bulgaristan ve Romanya’nın Avrupa Birliği’ne girmesinin ardından sadece Türkiye vatandaşlarına uygulanıyordu. Ankara Antlaşması’nın sona ermesiyle karşılaşılan durumlar ve anlaşmaya alternatif yollar şu şekildedir:

Ankara Antlaşması’nın Bitmesi:

31 Ocak 2020 tarihiyle birlikte Birleşik Krallığın Avrupa Birliği’nden resmen ayrılmasıyla Ankara Anlaşmasını sonlandırmıştır. Bununla birlikte bu anlaşma kapsamında İngiltere’de iş kurmak ya da çalışmak isteyen Türk vatandaşlarına sağlanan vize uygulaması da son bulmuştur. Bir iş kurup İngiltere’ye yerleşmek isteyen vatandaşlar için 1 Ocak 2021’ den itibaren ise başvuru kabul edilmeyecek.

Innovator Vize

Ankara Antlaşmasının biteceğinin kesinleşmesiyle kullanılmaya başlanan Yenilikçi Vizesi İngiltere’de bir iş kurmak ya da işletmek isteyen kişileri Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) ve İsviçre dışındaysa kabul ediyor. Bu yeni iş için en az 50.000 £ yatırım fonunuz bulunmalıdır. İşletme daha erken bir vize için onaylanmış ve kurulmuşsa bu bütçeye gerek yoktur.  Vize sahibi olmak için yeni bir iş ve fikir alanı oluşturmalısınız ticarette olan bir işletmeye katılamazsınız. Vize almak için seyahatinizden 3 ay önce başvurmalısınız.

Start-up Vizesi

Bu vize ile İngiltere’ye gitmek için yeterli İngilizceye sahip olmak, 18 yaşından büyük olmak, kendi geçiminizi sağlayabilecek miktarsa birikime sahip olmak önemlidir. Ankara Antlaşması’nın sona ermesiyle iş kurmak isteyenler bu vizeden yararlanmaya başlamıştır. Vize başvurunuz üç hafta içinde değerlendirilip sonuçlanır. Seyahatten 3 ay önce vize başvurusu yapılabilir.

Ne Kadar Geçerlidir?

Start-up vizesi kullanılarak ile İngiltere’ de 2 yıl süreyle kalınır ve bu vizede uzatma için müracaat edemezsiniz. Kurum tarafından sağlanan onayınız geri alınırsa bu onayla sağlanmış olan vizeniz de iptal olur. Yani yapmakta olduğunuz işin zamanı vizenin süresinin indirilmesiyle kısalır

Yenilikçi vizede ise hem İngiltere’ye gelinin durumda hem de başka bir vizeden geçme durumunda 3 yıl  boyunca ülkede kalınabilir. Hatta Yenilikçi Vizesi süresi dolduğunda uzatmak isteyen kişi tekrar başvuru yapabilir. Başvuru onaylanırsa 3 yıl kalabilirsiniz ve bu başvuru hakkının bir süre sınırlaması yoktur.

 

Yenilikçi Vizesi ve Start-up Vizesi ile Neler Yapılır?

Yenilikçi vize sahibi olup işletme veya birkaç işletme kurabilirsiniz, bir iş ortaklığına girebilirsiniz ve ayrıca aile üyelerinizi de yanınızda getirme hakkına sahipsiniz. Yenilikçi vize dahilinde yapamayacağınız şeyler ise başvurunuz dışındaki bir işte çalışmak, doktor ya da diş hekimliğinde çalışmak, profesyonel bir sporcu olarak çalışmayı sürdürmek olarak sıralanabilir. Ayrıca kamu fonlarından da bu vize sebebiyle yararlanamazsınız.

Start-up vizesi ile İngiltere’ye geldiğinizde yanınızda aile üyelerinizi de getirebilirsiniz. Başka vize türlerinden start-up vizesine geçiş yapabilirsiniz. Kurduğunuz iş yerinde çalışabilir ve bunun dışında başka iş yerlerinde de çalışabilirsiniz. Bu vizeyle Kamu fonundan yararlanamazsınız, İngiltere’ye yerleşemezsiniz, Eğitim alan kişiler doktor ya da diş hekimi olarak çalışamaz. Profesyonel bir sporcu olarak çalışmalarınıza devam edemezsiniz.

Vize Ücreti

Ankara Antlaşması’nın sona ermesiyle yeni vizelerde başvurunun yapıldığı ülkeye göre vize ücreti değişir. Start-up vizesi Türk vatandaşları için eğer İngiltere dışından başvuru yapılıyorsa 308 pound, İngiltere içinden başvuru yapıyorsa 438 pound şeklindedir. Yenilikçi vize için İngiltere dışından 966 pound, İngiltere içinden ise 1222 pound olur. Vize bedelleri ek bedeller de var olabilir. Bu bedeller başvuru içerine göre değişebilir. İngiltere’nin dışından yapılan başvuru işlemi internet üzerinden yapılır. Ardından vize başvuru merkezinden randevu alınır ve bu randevu sırasında başvurucunun parmak izleri ve fotoğrafı ile başvuru işlemi tamamlanır.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

AB’ye Yerleşme Sürecinizde Advist ile çalışın.

Avrupa’da dilediğiniz ülkede oturma ve çalışma iznine sahip olsun!